Több mint kétszázan halhattak meg a nicaraguai tüntetésekben

2018.06.21. 07:49

Nicaraguában áprilisban kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, de a tüntetők egy idő után Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelték. Csak megbeszülni lehet, mennyien haltak meg eddig a tünetésekben. 

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala, az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) illetékesei és az Európai Unió szakértői is részt vesznek abban a vizsgálatban, amellyel a kormányellenes tüntetéseken elkövetett erőszakcselekmények hátterét próbálják majd feltárni.

A nemzetközi szakértők bevonása része volt a múlt pénteki a megállapodásnak, amelyet Daniel Ortega kormánya kötött az ellenzékkel a római katolikus egyház közvetítésével. Az ellenzék beleegyezett abba, hogy lebontja a barikádokat az utcákon, és ezután a kormányhoz hasonlóan az erőszak beszüntetésére szólított fel.

Kormányellenes tüntetők menekülnek a rendőrök és félkatonai alakulatok előlForrás: MTI/AP/Oscar Duarte

 A katolikus püspöki konferencia a héten felfüggesztette a közvetítést köztük, mert a kormány nem küldte el a meghívót a külföldi szakértőknek, holott ezt vállalta a megállapodásban.

A tünetők szerint az országot 2007 óta irányító Ortega foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja meggazdagodására használja.

A Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) szerint a kormányellenes tiltakozásokon 215 ember halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja az 1400-at. A kormány azonban hivatalosan 46 halálos áldozatot ismert el, és leszögezte, hogy az ellenzék felelős a halálukért. Az ellenzék szerint viszont az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek.