Több mint kétszázan halhattak meg a nicaraguai tüntetésekben

Nicaragua, tüntetés
Masaya, 2018. június 20. Kormányellenes tüntetők menekülnek a rendőrök és félkatonai alakulatok elől a nicaraguai fővárostól, 25 km-re keletre fekvő Masaya városában 2018. június 19-én. Latin-Amerika második legszegényebb országában április 18-a óta erőszakossá fajult tüntetések zajlanak tiltakozásul a kormány adó- és nyugdíjreformtervei ellen. Jogvédő csoportok 215-re teszik az eddigi halálos áldozatok számát és több mint 1400-ra a sebesültekét. (MTI/AP/Oscar Duarte)
Vágólapra másolva!
Nicaraguában áprilisban kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, de a tüntetők egy idő után Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelték. Csak megbeszülni lehet, mennyien haltak meg eddig a tünetésekben. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala, az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) illetékesei és az Európai Unió szakértői is részt vesznek abban a vizsgálatban, amellyel a kormányellenes tüntetéseken elkövetett

erőszakcselekmények hátterét próbálják majd feltárni.

A nemzetközi szakértők bevonása része volt a múlt pénteki a megállapodásnak, amelyet Daniel Ortega kormánya kötött az ellenzékkel a római katolikus egyház közvetítésével. Az ellenzék beleegyezett abba, hogy lebontja a barikádokat az utcákon, és ezután a kormányhoz hasonlóan az erőszak beszüntetésére szólított fel.

Kormányellenes tüntetők menekülnek a rendőrök és félkatonai alakulatok elől Forrás: MTI/AP/Oscar Duarte

A katolikus püspöki konferencia a héten felfüggesztette a közvetítést köztük, mert a kormány nem küldte el a meghívót a külföldi szakértőknek, holott ezt vállalta a megállapodásban.

A tünetők szerint az országot 2007 óta irányító Ortega foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja meggazdagodására használja.

A Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) szerint a kormányellenes tiltakozásokon 215 ember halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja az 1400-at. A kormány azonban hivatalosan 46 halálos áldozatot ismert el, és leszögezte, hogy az ellenzék felelős a halálukért. Az ellenzék szerint viszont az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek.