Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök a két ország "stratégiai és taktikai" együttműködésének fellendítését vitatta meg Pekingben a felek szerdai találkozóján - jelentette az észak-koreai állami média.

Az újabb találkozóra Kim Dzsongun kínai látogatásának második, befejező napján került sor. A felek "komoly véleménycserét" folytattak a kialakult új helyzetről - írta csütörtökön kiadott jelentésében a KCNA észak-koreai hírügynökség. A KCNA előző napi híradása szerint első találkozójukon Hszi és Kim véleményt cserélt arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire, miután Kim tájékoztatta kínai vendéglátóját Donald Trump amerikai elnökkel tartott múlt heti szingapúri csúcstalálkozójáról, és közösen kiértékelték annak eredményeit.

Hszi Csin-ping és Kim DzsongunForrás: AFP/Xinhua/Shen Hong

Szerdai találkozójuk előtt a phenjani kommunista rezsim vezetője felkereste a kínai agrártudományi akadémia egyik intézményét, majd utolsó programpontként meglátogatott egy közlekedésirányítási központot is a kínai fővárosban, mielőtt hazautazott Phenjanba.

Kim Dzsongun korábban - miután bejelentette, hogy országának sikerült elérnie régóta dédelgetett célját, a nukleáris fegyver kifejlesztését - ígéretet tett arra, hogy a jövőben elsőbbséget biztosít majd Észak-Korea gazdasági fejlesztésének.

A Reuters hírügynökség ennek kapcsán felidézi, hogy az észak-koreai média az elmúlt hónapokban gyakran számolt be a mezőgazdaság és az ipar területén elért eredményekről.