Hszi és Kim az együttműködés fellendítéséről tárgyalt Pekingben

diplomacy politics TOPSHOTS Horizontal This photograph released on June 19, 2018 by China's Xinhua News Agency, shows North Korean leader Kim Jong Un (R) and Chinese President Xi Jinping (L) waving to children after reviewing an honour guard during a welc
Hszi Csin-ping és Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök a két ország "stratégiai és taktikai" együttműködésének fellendítését vitatta meg Pekingben a felek szerdai találkozóján - jelentette az észak-koreai állami média.
Vágólapra másolva!

Az újabb találkozóra Kim Dzsongun kínai látogatásának második, befejező napján került sor. A felek "komoly véleménycserét" folytattak a kialakult új helyzetről - írta csütörtökön kiadott jelentésében a KCNA észak-koreai hírügynökség. A KCNA előző napi híradása szerint első találkozójukon Hszi és Kim véleményt cserélt arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire, miután Kim tájékoztatta kínai vendéglátóját Donald Trump amerikai elnökkel tartott múlt heti szingapúri csúcstalálkozójáról, és közösen kiértékelték annak eredményeit.

Hszi Csin-ping és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Xinhua/Shen Hong

Szerdai találkozójuk előtt a phenjani kommunista rezsim vezetője felkereste a kínai agrártudományi akadémia egyik intézményét, majd utolsó programpontként meglátogatott egy közlekedésirányítási központot is a kínai fővárosban, mielőtt hazautazott Phenjanba.

Kim Dzsongun korábban - miután bejelentette, hogy országának sikerült elérnie régóta dédelgetett célját, a nukleáris fegyver kifejlesztését - ígéretet tett arra, hogy a jövőben elsőbbséget biztosít majd Észak-Korea gazdasági fejlesztésének.

A Reuters hírügynökség ennek kapcsán felidézi, hogy az észak-koreai média az elmúlt hónapokban gyakran számolt be a mezőgazdaság és az ipar területén elért eredményekről.