Megerősítették Pakisztánban a tálibok vezetőjének halálhírét

2018.06.21. 17:09

A pakisztáni külügyi szóvivő Iszlámábádban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette a hírt, amely szerint a múlt héten életét vesztette Fazlulla molla, a helyi tálibok vezetője egy amerikai harci drón támadásában Kelet-Afganisztánban.

Mohammed Feiszal azonban nem volt hajlandó részletekkel szolgálni a pakisztáni tálib vezető halálának körülményeivel kapcsolatosan.

Fazlulla molla likvidálását ugyanakkor fontos lépésnek nevezte a terrorizmus elleni harcban.

Pakisztán megkönnyebbüléssel fogadta halálának hírét - tette hozzá a szóvivő.

Pakisztánban megerősítették Fazlulla molla, tálib vezető halálhírét.Forrás: AFP

A pakisztáni tálib vezető megöléséről először a Tolo News afgán tévécsatorna adott hírt a múlt pénteken. Az értesülést még aznap megerősítette az afgán védelmi szóvivő is. A Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) még mindig nem reagált vezetője halálának hírével kapcsolatosan.

A TTP számos törzsi csoportot magában foglaló ernyőszervezet, amelyet 2007-ben alapítottak. Célja egy iszlám állam létrehozása. Osztja a szélsőséges iszlamista afganisztáni tálibok nézeteit, akiknek hűséget is fogadott korábban, de különálló szervezetként tevékenykedik. Szorosan együttműködik az al-Kaida terrorszervezettel, 2008 óta több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy terrorcselekményeket követ el az Egyesült Államokban.

Fazlulla mollának tulajdonították egyebek között azt a támadást, amely során a TTP fegyveresei rajtaütöttek egy kadétiskolán a Pakisztán északnyugati részében fekvő Pesavarban 2014 decemberében. A támadásban 148 ember, köztük 132 gyerek halt meg.

Feltehetően az ő parancsára követtek el merényletet a lányok tanuláshoz való jogaiért küzdő Malala Juszufzai ellen 2012-ben. A tálib szélsőségesek fejbe lőtték a lányt, amikor hazafelé tartott az iskolából.

Malalát nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

Malala Juszufzai pakisztáni gyermekjogvédő, miután átvette a Nobel-békedíját az Oslóban rendezett átadási ünnepségen.Forrás: AFP/Vegard Wivestad Grott

Az amerikai hatóságok szerint Fazlullának ezenkívül köze volt a nyolc évvel ezelőtti New York-i merényletkísérlethez is. A szervezet által felbérelt Faisal Shahzad pakisztáni-amerikai állampolgár megpróbált felrobbantani egy autóba rejtett pokolgépet a Times Square-en 2010 május elején. A rosszul összetákolt szerkezet végül nem robbant fel, senki nem sérült meg.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma márciusban ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Fazlulla molla fejére.