Jogszerű visszavonni a menekültstátuszt a migránsoktól

2018.06.21. 18:01

Fontos jogi állásfoglalást tett közzé Melchior Wathelet, egy uniós főtanácsnok. Erre azért volt szükség, mert több ország is meg- vagy visszavont az utóbbi időben menekültstátuszt olyan veszélyes emberektől, akikről kiderült, hogy veszélyes bűnözők. Most már azt is tudni, hogy teljes joggal.

Melchior Wathelet uniós főtanácsnok állásfoglalást tett közzé a menekültstátusz megtagadásával és visszavonásával kapcsolatban.

Wathelet szerint jogszerű, ha egy tagállam megtagadja vagy visszavonja a menekültstátuszt.Ennek tisztázására azért volt szükség, mert több esetben is kiderült, hogy

a migránsok veszélyesek a társadalomra.

Erre három példát hozott az állásfoglalás:

1. A belga hatóságok azután tagadták meg egy elefántcsontparti férfi menedékkérelmét, hogy a menedékjog iránti kérelme benyújtását megelőzően több súlyos bűncselekményért elítélték.

2. Egy kongói állampolgárt, akinek a belga hatóságok elismerték a menekültjogállását, különösen súlyos bűncselekményekért szabadságvesztés-büntetésre ítéltek. Tőle visszavonta Belgium a menekültjogállást.

3. Egy csecsen származású embert, akit menekültként ismertek el Csehországban, még az elismerés előtt ugyanott szabadságvesztésre ítélték. Miután később menekültként mégis elismerték, ismét elítélték különösen súlyos bűncselekmény miatt. Tőle visszavonta Csehország a státuszt.

Mindhárom esetben úgy ítélték meg, hogy ezek a migránsok veszélyesek a társadalomra.

IllusztrációForrás: AFP/Stringer

A jelentés kitér arra is, hogy a menekült visszaküldésére a származási országába nagyon szűk a jogi lehetőség. Egy menekültet annak ellenére sem lehet visszaküldeni, hogy bizonyítottan veszélyt jelenthet a menedéket nyújtó ország biztonságára vagy társadalmára.

A tagállamnak arra van lehetősége, hogy a menekültekről szóló irányelv alapján megfossza őt a menekültstátusztól.