Állatias börtönkörülményekre panaszkodik a norvég tömeggyilkos

2018.06.21. 12:09

Elutasította Anders Behring Breivik panaszát csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága. A bíróság szerint a 77-szeres norvég tömeggyilkost jobb körülmények között őrzik, mint más rabokat. Cellájában saját futópad van, valamint használhat számítógépes játékokat és magazinokat is olvashat.

A strasbourgi bíróság nem állapította meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének bármilyen megsértését, ezért nyilvánvaló megalapozatlansága miatt elutasította a beadványt - írja a bíróság a végleges határozatban, amelyet a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik adott be.

Breivik szerint ugyanis embertelen körülmények között őrzik.

Anders Behring Breivik, aki azóta Fjotolf Hansenre változtatta a nevét, 2011 júliusában előbb Oslóban felrobbantott egy autóba rejtett pokolgépet, megölve nyolc embert, majd áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc embert - zömmel tizenéveseket - agyonlőtt egy ifjúsági táborban. A férfi a Norvégiában kiszabható legszigorúbb - meghosszabbítható - büntetést kapta:

21 év börtönre ítélték.

Anders Behring BreivikForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A norvég legfelsőbb bíróság tavaly elutasította Breivik panaszát, a férfi ezután fordult az európai bírósághoz, mondván, hogy sérültek az emberi jogai, mivel magánzárkában őrzik, és állatias bánásmódban van része. Ennek érzékeltetésére egyebek közt azt hozta fel, hogy gyakran hideg a kávéja.

A főügyész a norvégiai tárgyaláson rámutatott, hogy a felperes börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK