Matteo Salvini olasz belügyminiszter egy újabb álcivil szervezet által működtetett migránsokat csempésző hajónak tiltotta meg a kikötést Olaszországban. A holland zászló alatt futó, a német Mission Lifeline által üzemeltetett vízi jármű 224 migránst szállít a fedélzetén.

Salvini szerint a hajót a Soros György által finanszírozott Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet (NGO) tartja fenn, s annak ellenére vette fel a migránsokat Líbia partjainál, hogy az olasz parti őrség utasította a legénységet: hagyják a mentést az észak-afrikai állam parti őrségére - írja a 888.hu.

Matteo Salvini, olasz belügyminiszter.Forrás: AFP/Miguel Medina

A líbiai hatóságok ugyanis általában visszaszállítják a migránsokat Afrikába.Az olasz belügyminiszter közölte azt is, hogy kapcsolatba lépett a holland nagykövettel a Soros-hajó tevékenységét illetően.

Majd hozzátette:
a fedélzeten lévő migránsok legfeljebb csak képeslapon fogják meglátni Olaszországot.A Mission Lifeline szerint a "mentést" nemzetközi vizeken hajtotta végre, s kikötési engedélyt kért a legközelebbi biztonságos kikötőben, de eddig ezt nem adták meg.

A sorosista szervezet pontos helymeghatározás nélkül hozzáfűzte: jelenleg északnak hajóznak, tehát eszük ágában sincs visszatérni Líbiába. 

Az NGO 2016 óta 675 embert csempészett át a Földközi-tengeren, s eddig a migránsokat mindig más hajóknak adta át, hogy folytathassa a keresést. Ez az első alkalom, hogy kikötési engedélyt kért migránsokkal a fedélzetén.Az álcivil szervezet szerint félő, hogy hasonló helyzet fog kialakulni, mint az Aquarius esetében.