Robbanás történt az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén

ABIJ, Ahmed Ali
Addisz-Abeba, 2018. június 23. Földön fekvő sérülteket részesítenek elsősegélyben Abij Ahmed etióp miniszterelnök nagygyűlésén a fővárosban, Addisz-Abebában 2018. június 23-án, miután robbanás történt az áprilisban hivatalba lépett kormányfőt támogató rendezvényen. Ahmedet elmenekítették a helyszínről, ahol többen életüket vesztették, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre nem ismert. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Robbanás történt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén, az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. A korábbi hírekkel ellentétben 154 ember megsérült és egy ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Abij Ahmed nem sokkal később az állami televízióban azt mondta, néhányan meghaltak, többen megsérültek, de azóta tisztázódott, hogy 154-en sérültek meg, 10 ember állapota válságos.

Egy ember a kórházban halt meg.

A detonáció nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt a nagygyűlésen, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban.

A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették.

Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont,

egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt.

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök a nagygyűlésen a robbanás előtt Forrás: MTI/EPA/-------------------

A robbanás után Abij Ahmed a televízióban közölte, hogy a merénylet az etiópiai egység ellenzőinek sikertelen kísérlete volt.

„Azok akartak gránáttal támadni, akiknek a szíve tele van gyűlölettel. Az áldozatok egytől egyig a szeretet és a béke vértanúi. A miniszterelnök részvétét fejezi ki. Az elkövetőket bíróság elé fogjuk állítani" – írta a Twitteren Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke.

„A szeretet mindig győz. Aki másokat gyilkol meg, az vereséget szenved. Akik megpróbáltak megosztani bennünket, azoknak azt üzenem: nem sikerült" – mondta a merényletkísérlet után a televízióban a miniszterelnök.

83 ember megsérült, köztük hatan súlyosan Forrás: MTI/EPA/-------------------

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy

feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.