Nincs brüsszeli megoldás a migránsválságra

Brüsszel, migrációs és menekültügyi munkaértekezlet, Európai Unió
Brüsszel, 2018. június 24. Csoportkép az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet résztvevőiről Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
A migránskrízisről mindig visszafogottan író Le Figaro szerint sincs brüsszeli megoldás a migránsválságra, a holnapi címlapjukon ez szerepel majd: Az Európai Unió nem találja a megoldást a migránskrízisre. Kiderült: a visegrádi országoknak tökéletesen igazuk volt, hogy nem mentek el a csütörtök-pénteki, valódi brüsszeli csúcsot megelőző, mai, kis-brüsszeli csúcsra. Értelmetlennek gondolták, és kiderült: az is lett.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli kiscsúcsról már az első információkat korábban közöltük. Most, hogy véget ért, annyit lehet tudni: Angela Merkel német kancellár már messze nem annyira migránspárti és közös uniós megoldást erőltető politikus, mint korábban. Súlyos belpolitikai válsággal küzd Németországban, koalíciós partnere, Horst Seehofer bajor CSU-vezető és német belügyminiszter ugyanis sokkal keményebben akarja kezelni a migránskrízist, és Merkel egyre kevésbé mer vele szembeszállni. Néhány hete már a magyar határkerítésről is pozitívan beszélt: azt mondta, hogy a magyarok Németországot is védik.

Merkel arról beszélt, hogy lehet, nem lesz olyan összeurópai megoldás, ami mindenkinek megfelel, ezért akár két- vagy háromszereplős megoldások is elképzelhetők. Seehofer egyébként továbbra is azt mondja: a regisztrált migránsokat is egyszerűen ki kell dobatni a rendőrség segítségével az országokból.

Csoportkép az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet résztvevőiről Brüsszelben 2018. június 24-én Forrás: MTI/AP/POOL/Geert Vanden Wijngaert

Macron francia elnök belpolitikai problémái elől viszont valamiféle európai irányítószerep felé menekül, legalábbis azt próbálja eljátszani. Ő azt hajtogatja, hogy mind a 28 állam meg tud majd állapodni, azaz, a migránskvótákat elutasító V4-országok, Ausztria és Olaszország is elfogadja majd a francia álláspontot. Ezt rajta (és a szocialista spanyol kormányon) kívül feltehetően senki sem gondolja komolyan.

Ami viszont biztos: a migránsok új hulláma a Földközi-tengeren keresztül érkezik, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt mondta, hogy egy év alatt 77%-kal nőtt a tengeren érkező migránsok száma. Megerősítette: a Soros-hajóknak is hívott migránshajókat nem fogják hagyni kikötni. Az olasz miniszterelnök ugyanakkor a már meglévő migránsok szétosztásában visszatérne egy egyfajta kvótarendszerhez, és aki ebben nem megfelelően venne részt, arra tervei szerint gazdasági szankciók várnának. Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig azt mondta, hogy nyáron lezárják a migránsok elől az Ausztria és Olaszország közötti Brenner-hágót.