Orosz harci gépek támadtak szíriai ellenzéki állásokat

Vágólapra másolva!
Orosz harci gépek támadtak ellenzéki állásokat Szíria déli részén vasárnapra virradón - adták hírül szíriai ellenzéki források.
Vágólapra másolva!

Ez az első eset, hogy Moszkva légi támogatást nyújt a szíriai kormányerőknek azóta, hogy tavaly tűzszünetet kötöttek, és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal és Jordániával határos térségben úgynevezett feszültségmentesítési övezetet hoztak létre a szíriai háborúba beavatkozó Egyesült Államok és Oroszország, valamint Jordánia közbenjárásával.

A kormányerők a múlt héten nagyszabású tüzérségi és rakétatámadást indítottak az említett, stratégiai fontosságú terület visszafoglalására, és ehhez kapcsolódott az orosz légierő vasárnapi akciója. Két légtérfigyelő központ szerint is legalább húsz légicsapás érte a Deraa városától északkeletre lévő Bászra al-Harir települést.

Az Egyesült Államok csütörtökön megismételte követelését, hogy a szíriai felek tartsák tiszteletben a feszültségmentesítési övezetet, különben súlyos válaszcsapásokra számíthatnak, Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig pénteken arra sürgette Moszkvát, hogy vesse latba befolyását a dél-szíriai tűzszünet betartása érdekében.