Merkel, Steinmeier, Ciprasz és May is gratulált Erdogannak

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török államfő és felesége, Emine Erdogan integet támogatóiknak Ankarában 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások estéjén. A hivatalban lévő államfő a voksok 52,4 százalékát megszerezve győzött az elnökválasztáson, és pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is az első helyen végzett.
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő mellett Alekszisz Ciprasz görög, illetve Theresa May brit miniszterelnök is gratulált hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnöknek az újraválasztásához.
Vágólapra másolva!

„Örömmel nézek elébe annak, hogy Önnel közösen elmélyítsük és fejlesszük országaink együttműködését" – hangsúlyozta a német kancellár hétfőn este. „A közel-keleti változások és az azokból eredő menekülthullámok fokozott mértékben érintik országainkat. Törökország mindebben nagy felelősséget mutatott" – mondta.

Merkel szerint Németország partnere szeretne lenni egy olyan sokszínű és stabil Törökországnak, amelyben erősödik a demokratikus szerepvállalás és a jogállami rend.

Steinmeier a török államfővel folytatott telefonbeszélgetésében fejezte ki reményét, hogy Erdogannak sikerül a török társadalom megosztottságát áthidalni - mondta a német elnök szóvivője a dpa német hírügynökség megkeresésére. Hozzátette: a sikeres gazdasági, társadalmi és jogállamisági fejlődés Törökországban Németország érdekét is szolgálja.

Recep Tayyip Erdogan és Emine Erdogan Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök sem maradt el a török államfő választási győzelméhez gratulálók sorából dacára az országaik közötti feszült viszonynak. A kormányfő hivatala szerint Ciprasz és Erdogan telefonbeszélgetésük alkalmával megállapodtak, hogy találkoznak a júliusban esedékes brüsszeli NATO-csúcs alkalmával.

Törökország és Görögország között hónapok óta kiélezett a viszony. Ankara nyolc katonaszökevény kiadatását akarja elérni, akiket azzal vádol, hogy közük volt a 2016-os hatalomátvételi kísérlethez. A Görögországba szökött, és menedékkérelmet előterjesztett török állampolgárok kiadatását a görög igazságszolgáltatás megtagadta. Ciprasz ugyanakkor két görög katona szabadon engedését követeli, akiket három és fél hónapja tartanak fogva vádemelés nélkül a törökországi Edirne városában az Évrosz határfolyó tiltott átlépése miatt.

Theresa May brit kormányfő szintén telefonon gratulált Erdogannak és ismét hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok fontosságát,

kifejezvén reményét, hogy országaik továbbra is együtt tudnak működni biztonsági és kereskedelmi kérdésekben, a szíriai konfliktus, valamint a ciprusi helyzet politikai rendezésében.

A csaknem végleges adatok szerint Törökországban az előrehozott elnökválasztáson a hivatalban lévő államfő 88 százalékos választási részvétel mellett közel 53 százalékos abszolút többséget szerzett. A párhuzamosan tartott parlamenti választáson 87 százalékos részvétellel Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg. Nemzetközi megfigyelők ugyanakkor kifogásolták, hogy nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi voksolásokon.