Osztrák hadgyakorlat kezdődött a szlovén határ közelében

police Horizontal
Border Patrol Police as well as performers of so-called "strangers" take part in the exercise "ProBorders" at the Spielfeld border crossing in Austria on June 26, 2018. Austrian security forces stage a border control exercise in an area that was a key crossing point with Slovenia during the height of the migrant crisis in 2015. / AFP PHOTO / APA / ROLAND SCHLAGER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Hadgyakorlatot kezdett kedd reggel több száz osztrák katona és rendőr a szlovén határ közelében. A gyakorlat célja, hogy felkészüljenek a migránsok érkezésére, és ne ismétlődhessen meg a 2015-ös válság.
Vágólapra másolva!

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár korábban azt nyilatkozta, hogy a hadgyakorlattal a 2015-ös hasonló helyzetet akarnak elkerülni.

Akkor az emberek ellenőrzés nélkül mentek át a határon.

Hadgyakorlat a spielfeldi határátkelőnél Forrás: AFP/Roland Schlager

Herbert Kickl belügyminiszter szerint pedig

A hadgyakorlaton 500 rendőr és 200 katona vesz részt, akik azt fogják gyakorolni, hogyan lehet megállítani egy nagy csoport migránst. Most először vetik be a Puma elnevezésű, új osztrák határvédő alakulatot.

Július 1-jén hat hónapra Ausztria veszi át az Európai Unió soros elnökségét, amelynek egyik központi kérdéseként fogják kezelni az illegális bevándorlást.

Az osztrák kormány mielőbb meg akarja változtatni az európai migrációs és bevándorlási politikát.

Egyik ötletük, hogy a balkáni államokban hozzanak létre olyan központokat, amelyek az unióban elutasított, de származási országaik által vissza nem fogadott menedékkérőket fogadnák be.

Miro Cerar ügyvivő szlovén miniszterelnök "meglehetősen provokatívnak" értékelte a manővert, tekintettel arra, hogy az EU- és NATO-tagsággal rendelkező országa szerinte kielégítő mértékben védelmezi a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet határait. Szlovénia déli szomszédja Horvátország, amely bár uniós tagállam, nem tagja a schengeni övezetnek.