Belehajtott egy kisteherautó az egyik holland napilap irodájába

accident media Horizontal A picture taken on June 26, 2018 on Basisweg street in Amsterdam, shows a van that crashed through the front door of the building that houses newspaper De Telegraaf.  
The vehicle went up in flames, causing a large amount of dama
A sofőr elmenekült
Vágólapra másolva!
Nekihajtottak kisteherautóval a De Telegraaf című holland napilap amszterdami irodájának keddre virradóra, a rendőrség szerint szándékos támadás történhetett, az elkövetőt egyelőre nem sikerült elkapni.
Vágólapra másolva!

Helyi sajtójelentések szerint a jármű hajnali 4 óra körül csapódott bele a város egyik kereskedelmi negyedében lévő szerkesztőség falába, az ütközést követően pedig a sofőr felgyújtotta a furgont. Az épületben szinte senki nem tartózkodott, sérültek nincsenek.

A hatóságok még keresik az ismeretlen tettest, aki egy másik autóval elmenekült a helyszínről.

Célzott támadás

A legnagyobb példányszámú holland napilapnak számító De Telegraaf célzott támadásnak minősítette a történteket.

A jármű teljesen kiégett Forrás: AFP/Laurens Bosch

Paul Jansen főszerkesztő ugyanakkor egy reggeli rádióinterjúban leszögezte, hogy

nem hagyják magukat megfélemlíteni.

Pofon a szabad sajtónak és a demokráciának

Mark Rutte kormányfő Twitter-üzenetében hangsúlyozta:

A sofőr elmenekült Forrás: AFP/ANP/Koen Van Weel

Holland lapok szerint az azonosítatlan férfi egy fekete BMW-vel távozott a helyszínről, a lap térfigyelő kamerás felvételt is közzétett az elkövetőről:

Nem ez az első hasonló eset a közelmúltban. Múlt héten őrizetbe vették a Caloh Wagoh helyi motoros banda egyik vezetőjét, miután a gyanú szerint páncéltörő rakétával rálőtt a Panorama című magazin Amszterdamhoz közeli irodájára.

Indítéka egyelőre ismeretlen a hatóságok előtt, de köze lehet ahhoz, hogy korábban megjelent egy cikk a magazinban a motoros klub két tagjáról.