Albánia nem akar tábort építeni az Európai Unióba (EU) igyekvő menedékkérőknek - jelentette ki Edi Rama albán kormányfő a Bild című német lap szerdai számában.

A balkáni ország miniszterelnöke kiemelte, hogy Albánia akkor sem hajlandó tábort építeni a menedékkérőknek, ha cserébe felvennék az EU-ba. A menekültválságot Albánia uniós csatlakozási folyamatától függetlenül kell megoldani - tette hozzá az albán kormányfő.

Edi Rama, albán miniszterelnök.Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

EU-s menekülttábort építeni Albániában azt jelentené, hogy az EU lerakja valahová az elkeseredett embereket, mint a veszélyes hulladékot, amelyet egy ország sem akar elhelyezni a területén - nyilatkozta a Bildnek Edi Rama, aki hozzátette :Albánia hajlandó hozzájárulni a válság megoldásához, de veszélyes lenne, ha a hullámtörő szerepét osztanák rá.
A Bild felidézte, hogy a még formálódó tervek szerint az EU-n kívül kellene felállítani központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására. A lehetséges helyszínek között említik Líbiát és Albániát, de mindkét ország vezetése elutasítja a gondolatot, ami a Bild szerint erőteljesen visszavetheti a terv megvalósítását.
Az EU-tagállamok szakminiszterei kedden hagyták jóvá az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 2019 júniusában el lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Macedóniával. A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek.