Tony Blair szerint meg lehet és meg is kell állítani a Brexitet

2016 Starkey Hearing Foundation So The World May Hear Awards Gala GettyImageRank2 Arts Culture and Entertainment
Tony Blair
Vágólapra másolva!
Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint "meg lehet, és meg is kell állítani" a Brexit-folyamatot, mivel "katasztrófával" fenyeget az a lehetőség, hogy Nagy-Britannia a kilépés időpontjáig nem tud megállapodásra jutni az EU-val a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről.
Vágólapra másolva!

Blair – aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget – a Királyi Külügyi Intézet rendezvényén ismételte meg azt a többször hangoztatott véleményét is, hogy a választóknak kell dönteniük arról, milyen Brexit-változatot támogatnak.

Blair már korábban is kifejtette, hogy meggyőződése szerint újabb népszavazást kell tartani a kilépési tárgyalássorozat végén, mivel a brit EU-tagságról két éve rendezett referendumon – amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe –

a választók számos olyan tényt és kockázatot nem ismertek, amelyek azóta egyértelművé váltak.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány azonban határozottan elveti bármiféle újabb népszavazás lehetőségét a brit EU-tagságról vagy a kilépés feltételrendszeréről.

Tony Blair Forrás: AFP/2016 Getty Images/Adam Bettcher

Tony Blair ugyanakkor Theresa May miniszterelnököt "a folyamatok túszának" nevezte, de egykori pártja jelenlegi vezetőjét, Jeremy Corbynt is éles szavakkal bírálta, mondván: Corbyn nem hajlandó harcba szállni egy olyan ügyért, amely Nagy-Britannia jövőjét határozza meg.

Corbyn hivatalos politikai alapállása szintén az, hogy tiszteletben kell tartani a 2016-os népszavazás eredményét, és nincs mód újabb népszavazásra.

Blair szerint amikor a kormányon és a Konzervatív Párton belüli keményvonalas Brexit-tábor tagjai azzal fenyegetik az Európai Uniót, hogy készek akár megállapodás nélkül is felállni a tárgyalóasztaltól, az olyan, mintha valaki "egy felhőkarcoló legfelső emeletén tárgyalva kijelentené, hogy kiugrik az ablakon, ha követeléseit a tárgyalópartnerek nem teljesítik".

A volt munkáspárti kormányfő szerint 2050-re "három óriás", az Egyesült Államok, Kína és India uralja majd a globális folyamatokat, és ebben a helyzetben a közepes méretű országoknak semmi esélyük nem lesz érdekeik érvényesítésére, hacsak nem tartanak össze. Az Európai Unió tagállamai minden bizonnyal összefognak majd, akár Nagy-Britannia nélkül is.

– fejezte be Tony Blair.