Börtönre ítélték Milosevic özvegyét

2018.06.27. 12:06

Visszaélés és felbujtás miatt egy év börtönre ítélte a belgrádi felsőbb bíróság a diktátornak is nevezett volt szerb elnök, Slobodan Milosevic özvegyét.

A nő több mint tíz éve Oroszországban él, és hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot 2005-ben, nem adták ki Szerbiának. 2010-ben Oroszország közölte, hogy Mira Markovic politikai menekültként tartózkodik az országban, ezért nem tartóztatható le az Interpol elfogatóparancsa alapján.

A 76 éves Mira Markovicot azzal vádolták, hogy 2000-ben a Jugoszláv Baloldal nevű párt vezetőjeként meggyőzte a kormány egyik bizottságát, hogy állami tulajdonú lakásokat osszanak szét az ismerősei között.

Egy 2001-es kép Mira MarkovicrólForrás: AFP/Koca Sulejmanovic

A belgrádi bíróság szerdán megerősítette a 2003-ban már kiadott őrizetbe vételi döntést is. Az eljárást is akkor indították Mira Markovic ellen, ám az elsőfokú ítéletre 15 évet kellett várni.

Slobodan Milosevic hatalmát 2000. október 5-én döntötték meg, Milosevicet pedig a következő év áprilisában fogták el, és adták ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Pere 2002-ben kezdődött,

hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekkel és etnikai tisztogatással vádolták,

ám ítélet végül nem született, mert 2006-ban meghalt.

Elfogása után felesége és fia Oroszországba menekült az igazságszolgáltatás elől, mivel feltételezhető volt, hogy mindketten tudtak Milosevic tetteiről, és támogatták céljai megvalósításában.