Megfékezték az ebola terjedését a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik tartományában

Vágólapra másolva!
Megfékezték az ebolajárvány terjedését a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik északnyugati tartományában. Jelenleg a kolera szedi áldozatait az ország középső részén.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint június 6. óta nem regisztráltak új megbetegedést a Kongóval határos Équateur tartományban.

Június 26-ig a járványban 29 ember halt meg,

összességében pedig 56 fertőzéses esetet jelentettek a térségben, melyek közül 38-nál kimutatták a betegséget, 15-nél lehetséges a fertőzés, háromnál gyanítható.

Összesen 24 ember gyógyult ki a vírusos betegségből a járvány május 8-i kitörése óta.

Az illetékes hatóságok azonban jelenleg az ország középső részén elterülő Kasai-Oriental tartományban június elején kitört kolerajárvány miatt aggódnak. Mindeddig 750 koleraesetet jelentettek, és 103 ember halt bele a súlyos hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegségbe.

A kolerajárvány okát az ivóvízhiányban kell keresni,

a betegség elleni fellépéshez pedig az oltások mellett a vízellátás megoldására van szükség. Mint mondta, klórral kéne fertőtleníteni a vizet, mielőtt a lakossághoz eljutna.

A kolera olyan súlyos kiszáradást okoz, amely folyadékpótlás nélkül pár órán belül halálos lehet. A baktérium a megfertőzött emberek ürülékével, hányásával és az ezzel szennyezett vízzel terjed, és a folyadék révén gyümölcsökön, zöldségeken is megtelepszik.

2016-ban 38 országban jelentettek kolerás eseteket, a halottak száma hozzávetőleg 100 ezer volt.