A cseh sajtó a második Babis-kormány megalakulását kommentáló csütörtöki írásai szerint Milos Zeman államfőnek és a kommunistáknak nagy befolyása lesz az új cseh kormányra, és az egyéni döntéshozáshoz szokott Andrej Babis miniszterelnöknek fel kell készülnie, hogy szociáldemokrata koalíciós partnerével is folyamatos vitái lesznek.

A baloldali Právo szerint az ANO marketing-politikája és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) baloldali politikája folyamatosan ütközni fog egymással. „Míg Babisnak elég lesz felmérni, mi váltja ki a legnagyobb indulatokat az emberek körében, és hozzátenni ehhez néhány frázist Csehország visszatéréséről Európa élére, ahogy ez Masaryk elnök idején volt, addig Jan Hamácek (a CSSD elnöke) azt jelzi, hogy valódi baloldali értékeket akar megvalósítani. Hogy végül ki lesz kettejük közül sikeresebb a választók körében, azt az idő fogja megmutatni" - írja a lap.

A Právo úgy véli, hogy Zeman és a kommunisták is "izgalmas" perceket szereznek majd a kormányfőnek.

Szerinte Zeman az új kormány egyik "atyjának" tekinti magát, ezért igyekezni fog megerősíteni befolyását a végrehajtó hatalom hátterében, ahol az államfőnek azonban semmi keresnivalója nincs.

Huszonnyolc év elteltével a cseh politikai elit újra a kommunista párt központi bizottságának a döntésére fog várni

- jegyzi meg ironikusan az E15 gazdasági napilap, arra célozva, hogy a kisebbségi ANO-CSSD koalíciós kabinet csak a kommunisták segítségével kaphat bizalmat a parlamenti alsóházban. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) központi bizottsága szombaton dönt az ügyben.

Figyelemreméltó, hogy a CSSD elhatárolódik ettől, és azt állítja, hogy együttműködési megállapodást a kommunistákkal csak az ANO-nak kell megkötnie

- mutat rá az újság. Úgy véli: a CSSD valószínűleg nem tudatosítja, hogy ezzel milyen hatalmat ad Babis és a kommunista pártelnök, Vojtech Filip kezébe.

A Lidové Noviny az új kormány megalakulásának ellentmondásaira hívja fel a figyelmet. „A második leggazdagabb cseh egy olyan kormány élére állt, amely már nem is lehetne baloldalibb. Az emberarcú szocializmus lassan kezd visszatérni" - írja a konzervatív lap kommentárjának szerzője.