Súlyos a vízhiány Pakisztánban és Indiában

Vágólapra másolva!
Pakisztán egy részét súlyos vízhiány fenyegeti, miközben a szomszédos Indiában a vízkrízis több alkalommal halálos összetűzésekhez vezetett.
Vágólapra másolva!

Pakisztán délen fekvő Szindh és keleti Pandzsáb tartományát 51 százalékos vízhiány sújtja majd az elkövetkező napokban, ugyanis az elérhető 271 millió köbméternyi víz jóval kevesebb az ország szükségleténél.

A vízhelyzet csak akkor javulhat, ha a küszöbön álló monszun évszak különösen sok esővel érkezik, vagy ha egy korai gleccserolvadás következtében megtelnek a víztározók.

Ellenkező esetben azonban a helyzet még rosszabbra is fordulhat, ami a következő téli és nyári terményt veszélyezteti.

A pakisztáni vízforrások kutatásával foglalkozó tanács korábban figyelmeztetést adott ki, mely szerint az ország 2025-re teljesen kiszáradhat.

Mindeközben a szomszédos India történetének legsúlyosabb hosszú távú vízválságát éli, mely több millió ember életét és megélhetését veszélyezteti. A vízhiány néhány területen összetűzésekhez vezetett, melyek során hárman meghaltak.

A válság kezeléséhez paradigmaváltásra van szükség, különben a helyzet olyan súlyossá válhat, hogy az ország GDP-je egy évtized alatt hat százalékponttal eshet vissza.

Az előrejelzések szerint 2025-re India vízfogyasztása eléri a 843 milliárd köbmétert, miközben a jelenleg rendelkezésre álló mennyiség 695 milliárd köbméter. A talajvizet ráadásul jelenleg is nem fenntartható mértékben nyerik ki, olyannyira, hogy Újdelhi és az ország harmadik legnagyobb városa, Bengaluru, korábbi nevén Bangalor 2020-ra ki fog fogyni belőle.

A víz a gazdaság szinte valamennyi ágazata, de különösen a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen, ami az 1,3 milliárdos indiai népesség kétharmadának megélhetését biztosítja.

A kormányzat tartályokban küld vizet az emberek megsegítésére, ám ezek körül gyakran dulakodás alakul ki, miközben az emberek a vízért tolongnak.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt úgy nyilatkozott: a dulakodások azért gyakoriak, mert a naponta egyszer érkező víztartály olyan, akár csepp a tengerben a napidíjért dolgozó munkások lakta zsúfolt külvárosban.