Irakban kivégeztek egy tucat halálra ítélt terroristát

haider al-abádi
Haider al-Abádi, iraki kormányfő
Vágólapra másolva!
Alig néhány órával az után végezték ki őket, hogy Haider al-Abádi miniszterelnök a halálos ítéletek gyors végrehajtására szólította fel a hatóságokat, válaszul arra, hogy szélsőségesek elrabolták és megölték a biztonsági erők nyolc tagját.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteki közleményében tájékoztatott arról, hogy a miniszterelnök utasítására előző nap, azaz csütörtökön végezték ki őket. Abádi néhány órával előtte, csütörtök este arra szólította fel a hatóságokat, hogy

vegyenek igazságos elégtételt, és gyorsítsák fel azoknak a kivégzését, akiket terrorizmus miatt ítéltek halálra,

és kimerítettek az ítélet elleni minden jogorvoslat lehetőséget.

Haider al-Abádi, iraki kormányfő. Forrás: AFP

Az Iszlám Állam dzsihadistái szombaton Észak-Irakban elrabolták a biztonsági erők nyolc tagját, és azzal fenyegetőztek, hogy három nap múlva kivégzik őket, ha a hatóságok nem engedi szabadon az összes bebörtönzött szunnita nőt.

A terrorszervezet a szócsöveként működő Aamák hírügynökség videót tett közzé, amelyen nem nyolc, hanem csak hat férfi volt látható arcsérülésekkel két álarcos fegyveres őrizetében, akik puskáikat rájuk fogták.

A háttérben a terrorszervezet fekete zászlója feszült a falon.

Az iraki biztonsági erők az ultimátum lejárta után,

szerdán nyolc megcsonkította holtestre bukkantak, fel nem robbant pokolgépek voltak rájuk felerősítve.

A belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a holttestek vizsgálatakor kiderült, hogy az áldozatokat még a határidő lejárta előtt ölték meg. Haider al-Abádi már tavaly decemberben győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett, amely néhány évig hatalmas területeket tartott megszállás alatt Irakban és Szíriában is.

A dzsihadisátk azonban még jelen vannak néhány helyen a szíriai-iraki határ mentén, és rajtaütésszerű támadásokat, gyilkosságokat és pokolgépest robbantásokat hajtanak végre szerte Irakban.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az IÁ támadásai, különösen a fővárost, Bagdadot az ország északi részével összekötő országútnál.