Már többször beperelte a lapot a marylandi támadó

2018.06.29. 10:32

A rendőrök azonosították azt az embert, aki csütörtökön a Capital Gazette nevű lap szerkesztőségében öt embert agyonlőtt. A férfi korábban többször is beperelte az újság egyik munkatársát - írja a Blikk.

Maryland fővárosában, Annapolisban csütörtökön egy férfi berontott a Capital Gazette újság szerkesztőségébe, és lövöldözni kezdett. A támadásban öten meghaltak, és többen megsebesültek.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető az a Jarrod Warren Ramos, aki már többször is beperelte a lapot, illetve annak egyik újságíróját, mert megírták, hogy hogyan zaklatott egy nőt.

A férfi 2012-ben indította az első pert, amikor az újság bírósági iratok alapján megírta, hogy Ramos miként zaklatott egy nőt a Facebookon, illetve e-mailekben. A férfi többek között azt írta, hogy az asszony ölje meg magát.

A bíróság ekkor el is ítélte a férfit. Ramos viszont pert indított a lap ellen, mert szerinte az újság nem volt vele szemben korrekt. A bíróság elutasította a keresetet. 2015-ben a férfi újraindította a pert, a bíróság ekkor is elutasította azt. Ramos mindeközben Twitteren folyamatosan bírálta, támadta a helyi bíróságot és az újságot.

Annapolis, 2018. június 29.Forrás: MTI/AP/Jose Luis Magana

Végül csütörtökön fegyvert ragadott, és berontott az újság szerkesztőségébe.

Egy fegyveres több embert is meglőtt az irodámban, néhányan közülük meghaltak – írta a lap egyik újságírója a Twitteren. További szemtanúk arról számoltak be, hogy a lap alkalmazottai
az asztalok alá bújva próbáltak a lövések elől fedezékbe húzódni.

A CBS News információi szerint, amikor a helyszínen letartóztatták Ramost, egy puska volt nála és egy hátizsák, amiben füstgránát és villanó gránát is volt. A férfi nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, ujjbegyeit összevagdalta, hogy megnehezítse az azonosítását. Végül arcfelismerő programmal azonosították a férfit.

Péntek reggel öt ember meggyilkolása miatt állt bíróság elé.

Az áldozatok között van Rob Hiaasen szerkesztő-asszisztens, Wendi Winters közösségi hírportálszerkesztő, John McNamara riporter, Gerald Fishman szerkesztő és Rebecca Smith értékesítési asszisztens.

KAPCSOLÓDÓ CIKK