Uniós csúcs: Csehország és Lengyelország is elégedett

Vágólapra másolva!
Mind a lengyel, mind a cseh miniszterelnök üdvözölte az Európai Tanács péntek hajnalra született megállapodását, mivel az a migránsok elosztásának önkéntességét vetíti előre.
Vágólapra másolva!

"Nem lesz kikényszerített szétosztás. Olyan megállapodásra jutottunk, amely jó Lengyelországnak és az egész közösségnek" - írta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Twitter-üzenetében.

"Elérkeztünk oda, hogy már nem kell többé kvótákról tárgyalni. A migránsok elosztása és elhelyezése önkéntes lesz, így senki sem kényszerítheti ránk őket" - fogalmazott Andrej Babis cseh miniszterelnök szintén netes üzenetben.

Az európai uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozásán elfogadott megállapodás értelmében az Európai Unión belül a zárt menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el. Az ellenőrzött központok keretében végzett valamennyi intézkedésnek - ideértve az áthelyezéseket és a letelepítést is - önkéntes alapon kell teljesülnie, anélkül, hogy az befolyásolná a dublini rendszer reformját.