Megbékélési egyeztetést kezdtek orosz tisztviselők a Deraa tartományi lázadókkal

2018.06.30. 11:35

Megkezdődtek az egyeztetések a szíriai lázadók és orosz tisztségviselők között arról a megállapodásról, amelynek értelmében a damaszkuszi kormány visszaállíthatná ellenőrzését a délnyugat-szíriai Deraa tartomány eddig felkelők kezén levő területei felett - közölték szombaton a lázadókat képviselő tárgyalók.

A kormányerők az elmúlt két hétben folytatott offenzívájuk eredményeként visszafoglalták a tartomány keleti felének jelentős részét, és a lázadók több településen is megadták magukat. Az orosz légierő támogatásával végrehajtott műveletek miatt az ENSZ információi szerint mintegy 160 ezer ember hagyta el az otthonát. 

A tárgyalók azt közölték, hogy egy hattagú bizottságuk kezdett előkészítő tárgyalásokat orosz tisztségviselőkkel a szomszédos Szuveida tartomány határa közelében. Az első egyeztetésen az orosz fél felvázolta követeléseit. A tárgyalások szombaton folytatódnak - közölte a lázadók Szabad Szíriai Hadsereg nevű ernyőszervezetének szóvivője.

Pénteken jelentek meg először hírek arról, hogy néhány településen tűzszünetben állapodtak meg a szembenálló felek, amit megbékélési folyamat fog követni. Jordánia az utóbbi napokban tárgyalásokat folyatott a térséget igazgató Szabad Szíriai Hadsereggel és Oroszországgal, hogy a harcokat beszüntessék, cserében pedig Damaszkusz ismét ellenőrzése alá vonhassa a térséget.A becslések szerint mintegy 1,2 millió szíriai menekültnek otthont adó Jordánia aggodalommal követte a harcokat a vele szomszédos szíriai térségben, különösen annak fényében, hogy több tízezer földönfutóvá vált ember megindult a jordániai határra. Ammán azonban világossá tette: nem nyitja meg határát a menekülők előtt, mert már egyszerűen nem tud több embert befogadni.