Helikopterrel szökött meg egy fegyveres rablásokért elítélt rab egy franciaországi börtönből, a néhány perces akcióban senki nem sérült meg és túszejtés sem történt - közölte vasárnap a francia büntetés-végrehajtás.

Az akcióról videó is készült, ide kattintva lehet megnézni.

A tájékoztatás szerint a Franciaországban ismert Redoine Faid a Párizshoz közeli Réau fegyintézetében raboskodott, ahonnan fegyveresek segítségével szökött meg.Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött. 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása.

Redoine Faidot akkor egy hónap bujkálást követően fogta el a francia rendőrség.

Redoine Faid, Franciaország egyik legismertebb gengsztere korábban már többször is megszökött a börtönökből.Forrás: Interpol

A szökést ezúttal három fegyveres segítségével hajtotta végre Redoine Faid. A helikoptert Gonesse településen, hatvan kilométerre a börtöntől megtalálták a rendőrök, akik nagy erőkkel keresik a rabot a párizsi régióban. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a szökött rab és fegyveres társai veszélyesek. A rendőrségi források azt is közölték, hogy a helikopter reggel a párizsi Bourget repülőtérről szállt fel.

A 46 éves, algériai származású Redoine Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázta magát.

2010-ben megjelent, fegyveres rablásért kiszabott tízéves börtönbüntetése alatt írt könyvében leírta, hogyan lett külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter.
Előző szökése előtt a Lille melletti Sequedin börtönbe egy 2010-es fegyveres rablás miatt került, amelyben meghalt egy rendőrnő. Tavaly kétszer is elítélték. Tíz év szabadságvesztést kapott a 2013-as szökéséért és 18 év börtönbüntetést, amiért 2011-ben egy pénzszállító autót kirabolt.