A Süddeutsche Zeitung, a legnagyobb német országos napilap arról ír, hogy a bajor CSU ma dönt arról, elegendőek-e Angela Merkel tervezett intézkedései migránsügyben. Ismert, a német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer között komoly konfliktus alakult ki a kérdésben, ami kormányválsághoz vezetett az országban. A német lap értesülései szerint ma sok minden kiderülhet. Akár felrobbanhat a német kormánykoalíció is.

Ahogy korábban megírtuk, elmérgesedett Angela Merkel, német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vitája a menekültügyi szabályozásról. Seehofer álláspontja az volt a kérdésben, hogy meg kell tagadni a belépést a határon menedékkérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat. Merkel ezt a javaslatot ellenezte, szerinte egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett EU-s szintű szabályozást kell kidolgozni. A konfliktus eszkalálódott, a testvérpártok kapcsolatát is megmérgezte, és végül komoly belpolitikai válságot idézett elő Németországban. Seehofer egy lapáttal ráerősített a rossz hangulatra, hiszen ultimátumot adott a német kancellárnak:

két hete van megoldást találni az európai migránsügyi vitára.

A bajor politikus szerint amennyiben a június 28-29-i EU-csúcs végéig nem sikerül európai szintű megállapodásokkal rendezni az ügyet, a szövetségi rendőrségnek el kell kezdenie a belügyminiszteri utasítás végrehajtását, vagyis meg kell tagadnia a belépést az Európában már regisztrált migránsoktól. Ez pedig annyit jelentene, hogy robbanhat a német koalíció. Ma telt le a kéthetes határidő,

Süddeutsche Zeitung: a bajor CSU ma délután dönt migránsügyben és Angela Merkelről

A mai Süddeutsche Zeitungban Utolsó felvonás címmel jelent meg egy vezércikk a témában. A legnagyobb német országos napilap többek között arra emlékeztet, hogy Merkelnek ma kell tárgyalnia a bajor CSU-val és saját pártjával, a CDU-val is a kérdésben. A lap arról ír, hogy a bajor CSU ma délután dönt arról, elegendőek-e azok az intézkedések, amelyeket a kancellár bevezetni tervez a politikailag rendkívül súlyossá vált helyzetben. A meggyengült Merkel számos intézkedés bevezetését ígérte meg a jobboldali kormánykoalíciós partnerének, ezekről lesz szó ma. A Süddeutsche Zeitung kiemeli, hogy a testvérpártok között a határigazgatásról 2015 óta változó intenzitással zajló konfliktus elmérgesedése nem választható el attól, hogy Bajorországban októberben helyi törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak, és a csak a tartományban működő CSU támogatottsága gyengül. A tekintélyes napilap úgy látja, hogy a bevándorlóellenes retorika sok szavazatot hozhat a konyhára.