Miután pártját kormányra segítette Olaszországban, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehozza és sikerre viszi jövőre a hasonló gondolkodású nacionalista pártok páneurópai szövetségét.

Olaszországban a következő harminc évig kormányon maradunk, Európában pedig megalakítjuk a populisták szövetségét és ledöntjük Brüsszel falait - mondta Matteo Salvini az észak-olaszországi Pontidában tartott pártünnepen vasárnap.
Matteo Salvini emlékeztetett, hogy a Liga éppen egy hónapja került kormányra. A politikus hangsúlyozta, hogy a párt számára a következő kihívás a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás lesz. Úgy fogalmazott, hogy 2019-ben a nép és az elit méri  majd össze az erejét Európában: egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik és vele szemben a nép és a munka.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke pártjának évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2018. július 1-jén. A felirat jelentése: az elsők az olaszok.Forrás: MTI/EPA/Paolo Magni

Az olasz pártvezér elmondta, az a terve, hogy nemzetközi populista szövetség alakuljon, amely véleménye szerint az EP-választásokon megszerzi a többséget.

Létrehozom a ligák ligáját..., és ledöntjük Brüsszel falait - jelentette ki Matteo Salvini az európai populista erők közötti egységről beszélve hozzátette, hogy számára a populista kifejezés dicséretnek számít.
Matteo Salvini az Északi Ligából lett Liga alapításának 28. évfordulóján szólalt fel a lombardiai Pontida kisváros mezején, ahol a párt zöldinges szavazói minden évben összegyűlnek. A párt vezére mintegy 75 ezer ember előtt beszélt.
Matteo Salvini többek közt a migrációról is szólt. Kijelentette, hogy az olasz belügyminiszter, vagyis ő dönt az olaszországi kikötők lezárásáról a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói előtt, és a kikötési engedély megtagadása továbbra is érvényes marad.Az NGO-k az embercsempészek barátai, nem Olaszország felelőssége, hogy emberek halnak meg a tengeren - mondta Matteo Salvini.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke pártjának évenkénti nagygyűlése az észak-olaszországi Pontidában 2018. július 1-jén, ahol 75 ezresForrás: MTI/AP/Luca Bruno

A felmérések szerint a márciusi választásokon valamivel több mint 17 százalékot szerzett Liga azóta stabil 30 százalékra erősödött, megközelítve kormánykoalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát. Elemzők szerint a Liga népszerűségét mindenekelőtt Matteo Salvini és az általa vezetett belügyminisztérium eddigi migrációs politikája növelte.A La Repubblica című olasz balközép napilap úgy vélte, Matteo Salvini az olasz kormány után a vezető nélküli Európában is győzni kíván, kihasználva Angela Merkel német kancellárnak éppen a migrációs helyzet okozta belpolitikai nehézségeit.