Rosszullét, szédülés miatt lemondta és elhalasztotta programjait a 84 éves Akihito japán császár - közölte az uralkodóház hivatala hétfőn.

A gyengélkedő uralkodónak orvosa pihenést javasolt. A palotából származó értesülések szerint Micsiko császárné hajnalban orvost hívott erősen verejtékező férjéhez. A doktor megállapította, hogy keringési gondok miatt nem jutott elég vér Akihito agyába. A császárt egy ideig orvosi megfigyelés alatt tartják. Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő úgy tudja, hogy az uralkodó állapota nem ad okot különösebb aggodalomra. 

Akihito japán császár a felesége, Micsiko császárné, valamint a fiúk, Naruhito trónörökös herceg jelenlétében üdvözli az őt köszöntő alattvalókat a tokiói császári palota erkélyéről a 84. születésnapján 2017. december 23-án.Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Akihito hétfői kötelezettségeinek egy részét Micsiko császárné vállalta át, köztük a találkozót Ajako hercegnővel, a császár néhai unokatestvérének legifjabb lányával.

Ajako nemrég bejelentette, hogy egy közrendű férfival köti össze életét. Micsiko ennek alkalmából az uralkodó jókívánságait tolmácsolta a hercegnőnek.
Akihito tavaly decemberben egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette, hogy 2019 április végéig lemond a krizantém trónról, és átadja helyét Naruhito koronahercegnek. Az elmúlt kétszáz évben nem volt példa a japán császár lemondására. Legutóbb 1817-ben történt hasonló, amikor Kókaku császár átadta a trónt fiának.
A közkedvelt uralkodópár azt tervezi, hogy a következő hónapokban felkeresi Japán történelmének kulcsfontosságú helyszíneit. Idén már ellátogattak Okinavára, ahol a második világháború áldozataiért mondtak imát, és Fukusimába, ahol a 2011-es pusztító földrengés és szökőár túlélőivel találkoztak.