Rosszullét miatt lemondta programjait a japán uralkodó

AKIHITO
Tokió, 2017. december 23. Akihito japán császár a felesége, Micsiko császárné, valamint a fiúk, Naruhito trónörökös herceg jelenlétében üdvözli az őt köszöntő alattvalókat a tokiói császári palota erkélyéről a 84. születésnapján 2017. december 23-án. A császári ház tanácsa december 1-jén döntött arról, hogy Akihito császár 2019. április 30-án mond le a trónról. A 85 éves Akihito 1989 januárjában lépett trónra, őt az idősebb fia, Naruhito herceg követi a trónon. Hivatalban lévő császár lemondására két évszázada nem volt példa Japánban. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Rosszullét, szédülés miatt lemondta és elhalasztotta programjait a 84 éves Akihito japán császár - közölte az uralkodóház hivatala hétfőn.
Vágólapra másolva!

A gyengélkedő uralkodónak orvosa pihenést javasolt. A palotából származó értesülések szerint Micsiko császárné hajnalban orvost hívott erősen verejtékező férjéhez. A doktor megállapította, hogy

keringési gondok miatt nem jutott elég vér Akihito agyába.

A császárt egy ideig orvosi megfigyelés alatt tartják. Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő úgy tudja, hogy az uralkodó állapota nem ad okot különösebb aggodalomra.

Akihito japán császár a felesége, Micsiko császárné, valamint a fiúk, Naruhito trónörökös herceg jelenlétében üdvözli az őt köszöntő alattvalókat a tokiói császári palota erkélyéről a 84. születésnapján 2017. december 23-án. Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Akihito hétfői kötelezettségeinek egy részét Micsiko császárné vállalta át, köztük a találkozót Ajako hercegnővel, a császár néhai unokatestvérének legifjabb lányával.

Ajako nemrég bejelentette, hogy egy közrendű férfival köti össze életét.

Micsiko ennek alkalmából az uralkodó jókívánságait tolmácsolta a hercegnőnek.
Akihito tavaly decemberben egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette, hogy 2019 április végéig lemond a krizantém trónról, és átadja helyét Naruhito koronahercegnek.

Az elmúlt kétszáz évben nem volt példa a japán császár lemondására.

Legutóbb 1817-ben történt hasonló, amikor Kókaku császár átadta a trónt fiának.
A közkedvelt uralkodópár azt tervezi, hogy a következő hónapokban felkeresi Japán történelmének kulcsfontosságú helyszíneit. Idén már ellátogattak Okinavára, ahol a második világháború áldozataiért mondtak imát, és Fukusimába, ahol a 2011-es pusztító földrengés és szökőár túlélőivel találkoztak.