Donald Trump figyelmeztette a NATO-t

Történelmi találkozó, Kim Dzsongun, Donald Trump, GALÉRIA
Donald Trump amerikai elnök integet, mielőtt elindul Szingapúrba. Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök levélben figyelmeztette az Egyesült Államok egyes NATO-szövetségeseit, hogy nem teljesítették befizetési kötelezettségeiket - tudta meg a The New York Times című lap.A lap szerint az elnök egyes NATO-tagországok vezetőinek - köztük Angela Merkel német kancellárnak, Justin Trudeau kanadai kormányfőnek, Belgium és Norvégia vezetőinek - írt.
Vágólapra másolva!

A levélben Donald Trump főként a német kancellárt ostorozza, azt állítva, hogy befizetései elmaradásával Németország jóváhagyja más szövetségeseknek, hogy szintén ne teljesítsék katonai kiadásaikra vonatkozó kötelezettségeiket. Trump szerint ugyanis a NATO-tagok példaként tekintenek Németországra.

Trump arra is figyelmeztette országa szövetségeseit, hogy amennyiben a befizetések tekintetében nem következik be változás, az Egyesült Államok átgondolhatja katonai szerepvállalását az európai kontinensen.

- fogalmazott Trump.

A levelet az amerikai elnök egy héttel azelőtt írta, hogy július 11-12-n NATO-csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

A múlt szombaton a The Washington Post napilap arról értekezett nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a Pentagon tanulmányozza az amerikai katonák németországi állomásoztatásának költségeit, és a csapatok esetleges visszavonásának, vagy jelentős csökkentésének lehetőségeit.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/Saul Loeb

James Mattis védelmi miniszter közben szintén hasonló tartalmú levelet írt az Egyesült Királyság védelmi miniszterének, Gavin Williamsonnak, emlékeztetve őt arra, hogy Londonnak is teljesíteni kell a védelmi kiadások emelését és NATO-befizetéseit. Mattis azt írta: az amerikai kormányzatot aggasztja, hogy az Egyesült Királyság katonai szavahihetősége csorbát szenvedett. Az amerikai politikus - akinek kétoldalas levelét a brit The Sun című lap hozta nyilvánosságra - egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság elveszítheti az Egyesült Államokhoz fűződő "különleges viszonyát", s ezt az űrt a védelmi kiadásait megnövelő Franciaország töltheti be.

A NATO-tagországok 2014-ben, Walesben tartott csúcsértekezletükön állapodtak meg abban, hogy katonai kiadásaik 2024-re megközelítik majd hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát.