Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítéltek két székely fiatalt terrorizmus vádjával

Vágólapra másolva!
Jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi tagjait, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Azzal gyanúsították őket, hogy

a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén.

Elsőfokon a bukaresti táblabíróság a vádak egy része alól felmentve őket,

csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk annyi szabadságvesztést, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek.

Ha az elsőfokú ítélet emelkedett volna jogerőre, a vádlottaknak nem kellett volna további börtönbüntetést letölteniük, de a vádlottak felmentésért, az őket bíróság elé állító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) súlyosbításért fellebbezett.

A legfelsőbb bíróság

a büntetőjogi besorolást terroristacselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

A DIICOT

A bukaresti táblabíróság első fokon mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket.

A táblabíróság

a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos második vádpont miatt szabott ki rájuk 11, illetve 10 hónap és néhány nap, a vizsgálati fogsággal már letudott börtönbüntetést.

A legfelsőbb bíróság jogerős ítélete

arra az előírásra hivatkozva, amely a vegyi fegyverek és mindennemű robbanóanyagok birtoklását, előállítását, beszerzését, szállítását, átadását és kifejlesztését is terrorista cselekménynek minősíti.

A legfelsőbb bíróság felmentette viszont a vádlottat a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének vádja alól.

Szőcs Zoltánt felbujtóként marasztalták el a - terrorizmusra változtatott - első vádpont alapján,

és szintén felmentették a második vádpont alól.

Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók.

Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát,

képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Beke István közösségi oldalán tudatta, hogy már el is vitték őt.