Az Uluru kőtömb Ausztrália ikonikus turistacélpontja. Évente 300 ezren keresik fel azért, hogy megmásszák. Ez kimerítő és veszélyes, 1950 óta közel negyven ember halt meg a túra során. Most egy japán férfi zuhant le a kőtömbről.

Nyolc év után újabb turista,

ezúttal egy idős japán férfi halt meg kedden

az ausztráliai sivatag szívében magányosan emelkedő homokkő sziklatömb, az Uluru, más néven az Ayers Rock megmászása közben.

A 76 éves férfi körülbelül félúton járt, amikor összeesett. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Legkevesebb 37 ember halt meg az őslakosok által szentként tisztelt 348 méter magas hegyen azóta, hogy az 1950-es években megnyitották a turisták előtt, és sokan mások megsebesültek, 2010 óta azonban ez az első haláleset.

Uluru, más néven Ayers RockForrás: Twitter/Jano Gibson

A nagy vörös monolit Ausztrália egyik fő látványossága,

évente 300 ezren keresik fel,

és közülük sokan érzik kötelességüknek, hogy az ajánlások ellenére felkapaszkodjanak a hegyre, amelynek megmászása kimerítő és veszélyes.

Az ausztrálok után főként japánok vágnak neki az emberpróbáló mászótúrának a statisztikák szerint.
Mivel az Uluru szent hely a környéken élő anangu őslakosok szemében, 2019 októberétől hivatalosan is tilos lesz a megmászása.

A mászásellenes kampány hatására az elmúlt években már 16 százalékra csökkent a sziklára felmászó látogatók aránya az 1990-es években mért 74 százalékról.