Kiadhatja Új-Zéland Kim Dotcomot, a 2012-ben bezáratott Megaupload videomegosztó és fájlcserélő oldal alapítóját - határozott a szigetország fellebbviteli bírósága csütörtökön.

A bíróság fenntartotta az új-zélandi kerületi és legfelsőbb bíróság döntését arról, hogy Dotcomot és kollégáit, Bram Van der Kolkot, Matthias Ortmannt és Finn Batatót ki lehet adni az Egyesült Államoknak a Megaupload működtetésével kapcsolatos vádak alapján.

Az USA 2012 óta kéri Kim Dotcom kiadatásátForrás: AFP/Michael Bradley

Az Egyesült Államok 2012 óta kéri Dotcom kiadását. Washington egyebek közt zsarolással, pénzmosással és a szerzői jogok megsértésével vádolja a megosztóoldallal meggazdagodott, jelenleg 44 éves "vállalkozót".

Amennyiben kiadják az amerikaiaknak, és bűnösnek találják, több évtized szabadságvesztésre is ítélhetik.

Hat éve küzd a kiadatása ellen

A 2005-ben alapított, hongkongi központú Megaupload Dotcom állítása szerint napi 50 millió felhasználót szolgált ki, és a világháló forgalmának négy százalékát adta. Az amerikai vádak szerint a cég 175 millió dollár (mintegy 48 milliárd forint) bevételhez csalás révén jutott, és 500 millió dollár (több mint 137 milliárd forint) kárt okozott a szerzői jogok birtokosainak mozifilmek, tv-műsorok és más tartalmak kalózmásolatait kínálva.

A portál alapítóját, eredeti nevén Kim Schmitzet 2012 januárjában az amerikai hatóságok kérésére vették őrizetbe az Új-Zéland északi részén fekvő Aucklandben, majd feltételesen szabadlábra helyezték. A férfi azóta küzdött az amerikai hatóságoknak történő kiadatása ellen.

Már 2014-ben arról értekeztek hírforrások, hogy a harmincas éveiben meggazdagodott német-finn származású Dotcom anyagilag tönkrement a jogi csatározásokban.