Háromnaponta meggyilkolnak egy jogvédőt Kolumbiában - adta hírül a Nép Védelmezője nevű kolumbiai civil szervezet.

Carlos Alfonso Negret kolumbiai ombudsman úgy tudja, hogy 2016. január 1-je és 2018. június 30-a között 311 jogvédő aktivistával végeztek különféle csoportok.

"Nem gyilkolhatnak meg több társadalmi vezetőt Kolumbiában, mert szükségünk van a békére és a nyugalomra" - hangsúlyozta Negret.

Eközben Kolumbia igyekszik lezárni az utolsó fegyveres konfliktust a kontinensen, és békét kötni a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali gerillaszervezettel.

Az ELN az utolsó aktív gerillacsoport Kolumbiában, 1964 óta folytat fegyveres harcot a kormány ellen. Tagjai számát 1500-2000-re becsülik. Bogotá 2016 novemberében már békét kötött a nagyobbik baloldali gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC), akik előszeretettel gyilkoltak jogvédő aktivistákat.

Juan Manuel Santos leköszönő elnök szerint 2016 és 2018 márciusa között 160 helyi tisztségviselővel és jogvédővel végeztek változatos indokokkal különféle csoportok. Az áldozatok többsége a drogkereskedelemből élő térségekből került ki.

A gerillák mellett különféle fegyveres csoportok, drogkereskedők és bűnszövetkezetek tevékenyek Kolumbiában. Az elmúl 50 évben az általuk végrehajtott erőszakcselekményekben több mint 8 millióan haltak meg, tűntek el vagy kényszerültek elhagyni otthonukat a latin-amerikai országban.