Idegméreggel szennyezett tárgy okozta az újabb angliai mérgezést

2018.07.05. 21:28

A Scotland Yard csütörtök esti tájékoztatása szerint szennyezett tárggyal került érintkezésbe a Novicsok idegméreg-hatóanyagtól megbetegedett két brit állampolgár.

A 44 éves nőt és a 45 éves férfit szombat óta kezelik a délnyugat-angliai Salisbury kórházában mérgezéses tünetekkel, de csak szerdán derült ki, hogy a szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreg okozta rosszullétüket.

Rendőrök annak a háznak a környékét biztosítják 2018. július 5-én, amelyben mérgezés miatt rosszul lett egy brit nő és férfi az angliai Amesburyben június 30-án.Forrás: MTI/EPA/Rick Findler

Ugyanilyen anyagtól szenvedett négy hónapja súlyos mérgezést Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is Salisburyben. A két brit beteg kilétét a rendőrség továbbra sem hozta nyilvánosságra, de a helyi hatóságok szerint a két páciens neve Dawn Sturgess és Charlie Rowley.

A novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól megbetegedett Dawn Sturgess és Charlie Rowley azóta is válságos állapotban fekszik a szomszédos Salisbury kórházában.Forrás: (MTI/EPA/Rick Findler)

A Scotland Yard, amelynek terrorelhárító ügyosztálya átvette a nyomozás irányítását, csütörtök esti tájékoztatásában azt közölte, hogy a hatóságok az eddigi vizsgálatok adataiból most már biztosra tudják, hogy a két brit személy egy szennyezett tárggyal került érintkezésbe, és így jutott szervezetükbe a novicsok idegméreg. Azt viszont, hogy milyen tárgytól mérgeződtek meg, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.