Az utolsó menekülési útvonalon próbálják kiszabadítani a thai gyerekeket

Thaiföld, barlang
Maeszai, 2018. július 4. A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)
Vágólapra másolva!
Versenyt futnak az idővel az elárasztott thaiföldi barlangnál dolgozó mentőcsapatok, mivel péntekre újabb esőt jósolnak.
Vágólapra másolva!

Az időjárás miatt nehéz dolga van a thaiföldi hatóságoknak, akik minél gyorsabban szeretnék kiszabadítani a barlangban reked focicsapatot.

- hangsúlyozta csütörtökön Narongszak Oszotthakorn, a mentési munkálatokat vezető tartományi kormányzó.

A mentőegységek megpróbálják járhatóvá tenni a jelenleg egyetlen menekülési útvonalat Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

A haditengerészek jelenleg azt vizsgálják, mekkora kockázattal járna a 12 gyerek és fociedzőjük kimentése azon az útvonalon, amelyen át a szakértői segítség eljutott hozzájuk, és ehhez milyen szintű felkészültséget kellene elérniük. A kormányzó szerint

az is elképzelhető, hogy először csak a megfelelő állapotban lévő fiatalokat hozzák ki a barlangból.

A mentőcsapatok abban reménykednek, hogy sikerül kiszivattyúzniuk a vizet a barlangból annyira, hogy a gyerekeknek ne kelljen víz alá merülniük. A sikeres mentés érdekében a fiatalok gyorstalpaló búvároktatást kaptak.

A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban Forrás: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala/-------------------

Ugyanakkor a péntekre jelzett

eső keresztülhúzhatja a mentőcsapatok terveit.

Thaiföldön jelenleg monszun évszak van, és pillanatok alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat le. A monszuneső volt az oka annak is, hogy a gyerekek és 25 éves edzőjük a barlang fogságába estek, miután egyelőre ismeretlen okokból ott fejezték be az aznapi fociedzést.

Narongszak Oszotthakorn biztosított róla, hogy gondosan kiszámolták, mennyi idejük van a csoport kimentésére, mielőtt az eső miatt esetleg újra vízzel töltődne fel a barlang.

A kiút több kilométer hosszú, és vannak benne nehéz, víz alatti szakaszok.

Csővezetéket visznek mentők a Tham Luang-barlang bejáratához Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Míg a helyi tisztségviselők szeretnék mielőbb kihozni a gyerekeket, a tapasztalt barlangi mentők szerint biztonságosabb lenne egyszerűen elegendő élelemmel ellátni a csoportot, és megvárni, amíg kiszárad a barlangrendszer. Ez azonban hónapokig eltarthat, mert Thaiföldön a monszun általában októberben ér véget.

A tapasztalt búvárokat nyugtalanítja, hogy a képzetlen fiúknak úszva kellene kijönniük

a mennyezetig érő, sötét és zavaros vizekben.