Már 64 halálos áldozata van az ítéletidőnek Japánban

2018.07.08. 06:17

Hatvannégyre emelkedett a Japán nyugati és középső részét sújtó heves esőzések halálos áldozatainak száma, 44 embert keresnek - közölték a japán hatóságok vasárnap.

A japán polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt legalább 2 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek biztonságos helyre, valamint további 2,3 millió embernek tanácsolták ugyanezt.

Tóvá változott a környék

Sikoku szigetén 24 óra alatt 583 milliméternyi csapadék hullott. A rendkívüli időjárás miatt a déli Kjúsú szigeten akadozott a közlekedés. A sziget északi részén a szuperexpresszek pályáját törmelék és föld terítette be - jelentette a Kyodo hírügynökség.

A heves esőzés miatt beszakadt útszakaszok egyikén próbál átmászni egy férfi a Hirosima japán prefektúra Higasihirosima településénélForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-------------------

Az NHK japán állami televízió Okajama prefektúra egyik lakóövezetében készített felvételein az látszott, hogy az áradás egy hatalmas tóvá változtatta a környéket. A háztetőkre vagy erkélyekre menekült helyiek pedig elkeseredetten integettek a közelben lebegő mentőhelikoptereknek.

48 ezren vesznek részt a mentési munkálatokban

A japán meteorológiai intézet Honsu szigetén négy prefektúrára adott ki rendkívüli figyelmeztetést, jelezve hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet.

Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok során. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Egy további helyen a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára beszámolt arról, hogy a rendőrség, a tűzoltóság és a japán nemzetvédelmi erők 48 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban. Több mint száz helyszínen földcsuszamlások és más természeti károk következményeinek elhárításával vannak elfoglalva.