Csökkentik a migránsok pénzét Olaszországban

2018.07.09. 16:30

Tíz euróval csökkenteni készül az Olaszországban tartózkodó migránsok ellátására jelenleg naponta és fejenként fordított 35 eurós összeget Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Számításai szerint a kormány ezzel évente összesen félmilliárd eurót megtakaríthatna.

Az általa vezetett Liga kormánypárt vasárnap esti gyűlésén a miniszter közölte, hogy belügyminiszterként még ebben a hónapban elrendeli a bevándorlókra fordított költségvetési források jelentős redukálását.

Matteo Salvini olasz belügyminiszterForrás: MTI/AP/Luca Bruno

Salvini azt mondta, hogy Olaszország költi a legtöbbet a migránsokra. Németországban szintén 35, Franciaországban pedig valamivel több mint 20 eurót költenek erre a célra.

Olaszországban a fejenkénti összegből fedezik a menedékkérelmet benyújtók, valamint az illegális bevándorlók táborokban vagy más szálláshelyeken történő elhelyezését és ellátását.

A belügyminiszter számítása szerint a csökkentéssel a római kormány évente 500 millió eurót tudna megtakarítani, a migránsok helyett biztonságra fordítva a megmaradó forrásokat.A bevándorlók után járó fejenkénti összeget eddig Olaszországban a migránstáborokat működtető hatóságok, szervezetek és szövetkezetek kapták meg.

Többször felmerült a gyanú, hogy a forrásokat nem megfelelően használták fel, vagy egyenesen a migránstáborokat behálózó dél-olaszországi bűnszervezetek tették zsebre a pénzt.

Tavaly Európa egyik legnagyobb migránstáboráról, a calabriai Isola di Capo Rizzutóban működő központról derült ki, hogy a 2005 és 2016 közötti fenntartására átutalt több mint 100 millió euró uniós forrásból 36 millió a 'Ndrangheta nevű helyi bűnszervezet kasszáiba vándorolt.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Salvini továbbá bejelentette, hogy a sorosista álcivil szervezetek hajói után a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az EuNavfor Med egyik hajója 106 migránst tett parta a szicíliai Messina kikötőjében.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese közölte, hogy támogatja Matteo Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait.