A svédek többsége betiltaná a müezzinek imára hívó énekét

2018.07.10. 16:03

Egy felmérés alapján a svédek 61%-a betiltaná a müezzinek imára hívását. Még a baloldaliak fele is egyetértene a tilalommal.

Az SVT nevű svéd közszolgálati televízió megbízásából a Novus nevű közvélemény-kutatással foglalkozó cég egy felmérést végzett az iszlámmal kapcsolatos társadalmi attitűdök jobb megismerése érdekében.

A kutatás eredménye alapján a svédek 61%-a betiltaná a müezzinek napi ötször imára hívó énekét– írja a Sputnik.

Egy malmöi mecsetForrás: AFP/Bjorn Lindgren

Csupán 28%-uk ért egyet a hangos imával, míg 11%-nak nincs véleménye a kérdésről.

A radikális jobboldali és bevándorlásellenes Svéd Demokraták szimpatizánsainak a 96%-a tiltaná be a müezzin énekét, a jobbközép Mérsékelt Párt hívei körében ez az arány 62%.

A szociáldemokraták és a zöldek fele is egyetért a tilalommal.

A parlamentben ülő politikai tömörülések közül hivatalosan csak a Svéd Demokraták és egy kis párt, a Kereszténydemokrata Párt támogatja a tilalmat.Svédország 10 milliós lakosságának a 8,1%-a iszlám vallású tavalyi adatok alapján.

A skandináv királyságot jelenleg egy erősen bevándorláspárti szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció vezeti, amely a migráns hátterű, állampolgárságot kapott szavazóknak köszönheti a többségét.

Ha a 2014-es parlamenti választásokon kizárólag a született svédek szavazhattak volna, akkor a jobboldal szerezhetett volna többséget.

Emiatt a baloldali pártok nem lépnek fel az iszlamizáció ellen, mert szükségük van a muszlimok szavazataira.

Jelenleg az ország legnépszerűbb pártja a bevándorlásellenes Svéd Demokraták, a felmérések alapján a támogatottsága 20-25% között mozog, így a szeptemberi parlamenti választások után nem tudna önállóan kormányt alakítani.