A görögországi Számosz szigetének a lakói sem akarnak migránstábort

2018.07.10. 12:29

A számosziak határozottan ellenzik az athéni radikális baloldali kormány azon tervét, hogy a szigetükön migránstábort létesítsenek.

A migrációs politikáért felelős athéni minisztérium a török partokhoz közel fekvő, így a migrációs nyomásnak erősen kitett szigeten akar új befogadóközpontot létesíteni.

Már ki is jelölték a helyszínt, egy Mitilinious nevű település lenne az - írja a Voice of Europe görög forrásokra hivatkozva. 

Afgán migránsok Számoszon.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A település polgármestere a terv megakadályozása érdekében nagygyűlést hívott össze, ahol a helyiek kimondták, hogy nem akarnak migránstábort Mitilinious-ban.A gyűlésen a kormányon lévő Sziriza nevű radikális baloldali pártot leszámítva minden helyi politikai tömörülés képviseltette magát.

A tüntetésen több ezren vettek részt és egy petíciót is aláírtak, amit elküldtek Athénba.Számosz amúgy az Égei-tenger egyik legszebb szigete és népszerű a turisták körében is.

A számosziak tüntetnek a migránstábor létesítésének terve ellen.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Többek között arról nevezetes, hogy ott született a híres matematikus és filozófus, Pitagorasz (görögösen Püthagorasz).

Az utóbbi három évben azonban a szigetet elárasztották a Törökország felől érkező migránsok, emiatt pedig egyre elviselhetetlenebb lett a helyiek élete.Ráadásul Aléxisz Cíprasz görög kormányfőnek Angela Merkel német kancellárral kötött megállapodása értelmében Athénnak 5 000 migránst kell visszafogadnia Németországból.Ezen bevándorlók jelentős része Számoszra kerülne, így ezért is lehet szükség egy migránstábor létesítésére.