Trump és több miniszterelnök is gratulált a thaiföldi mentőexpedícióhoz

2018.07.10. 15:23

Több miniszterelnök és államfő is Twitteren gratulált a sikeres thaiföldi mentőakcióhoz. A 12 fős ifjúsági focicsapatot és edzőjüket 18 nap után, három turnusban hozták ki a barlangból. Nagy labdarúgó klubok is gratuláltak, sajnos a gyerekek nem lesznek ott a világbajnokság döntőjében.

Legyorsabban az izlandi miniszterlenök gratulált a mentőakció sikerességéhez. Katrín Jakobsdóttir azt írta, hogy a mai nap a remény, az összefogás és elszántság diadala.

Emellett a legmelegebb jókívánságokat küldi, és gyors felépülést kíván a bátor fiúknak.

A mentőakcióról bővebben itt olvashat.

Később Donald Trump és Theresa May is Twitteren üzent a thaiföldi hatóságoknak.

Theresa May örömmel figyelte a sikeres mentést, és szerinte az egész világ tiszteletét kivívták azok a bátor emberek, akik részt vettek a mentésben.

Donald Trump gratulált a thaiföldi haditengerészetnek a sikeres mentés miatt, és csodálatos pillanatnak nevezte a szabadulást.

Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője azt írta: Csak csodálni tudjuk a a bátor gyerekek és edzőjük kitartását és a mentőosztag képességeit és elszántáságát.

Elon Musk – akinek segítségét végül nem fogadták el – szintén Twitteren gratulált. Ő azt írta,

hogy lenyűgözi az a bátorság, rugalmasság és kitartás,

amit a búvárok és a mentőcsapat tanúsított a mentés során.

Focicsapatok is reagáltak

A Manchester United pedig meghívta a csapatot és mentőiket a következő szezonra.

A dolog érdekessége, hogy a thai gyerekek állítólag az angol válogatottnak fognak drukkolni a labdarúgó-világbajnnokságon, mert brit búváros is segítettek a mentőakció során.

Az AS Roma csapata is örömét fejezte ki, és a ifjúsági csapat menekülését a nyár legjobb focis hírének nevezte. Az olasz együttes a mentés során meghalt Saman Kunanról is megemlékezett.

A FIFA azt is közölte, hogy a bár nagyon szívesen látná a gyerekeket az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében, de a legfontosabb a fiúk egészsége.

Ezért biztossá vált, hogy a kiszabadított focicsapat nem lesz ott a hétvégi finálén.