Fokozott biztonsági készültség Brüsszelben

2018.07.10. 16:15

Fokozott biztonsági készültséget rendeltek el Brüsszelben a kedd esti francia-belga labdarúgó világbajnoki elődöntő és a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozó miatt – jelentette a helyi sajtó.

A Le Soir című belga napilap arról számolt be, hogy a hatóságok az elmúlt évek egyik legnagyobb műveletére készülnek.A kétnapos NATO-csúcs két helyszínen fog zajlani, az észak-atlanti szervezet új székhelyén, valamint a városközpontban.

A rendezvényre 55 nemzeti delegációt várnak, 29 ország állam-, illetve kormányfőjét, köztük Donald Trump amerikai elnököt,

aki a tervek szerint kedd este érkezik meg az Air Force One elnöki különgéppel.

Belga rendőrök - IllusztrációForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Nincs elég rendőr Brüsszelben

Charles Michel belga miniszterelnök közölte, hogy mintegy 2400 rendőrt és ezer katonát mozgósítanak a találkozó biztonságának garantálására.Van De Keere rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendfenntartóknak a katonai szövetség csúcsértekezletének biztosítása mellett több más helyszínen is nagyobb erőkkel jelen kell lenniük a francia-belga labdarúgóvilágbajnoki-elődöntő vetítésekor, a flamand közösség szerdai ünnepnapján, illetve egyéb brüsszeli rendezvényeken, például tüntetéseken.

Belga szurkolókForrás: AFP/Thierry Roge

Erre tekintettel az ország más részeiről is rendőröket vezényelnek át a fővárosba. Sajtóhírek szerint körülbelül 3500 fős erősítésre van szükség, az ország többi rendőrkapitányságát ezért arra kérték, hogy küldjék Brüsszelbe az állományuk 10 százalékát.

A terrorkészültség kettes szintű

Brüsszelben számos utat lezárnak csütörtök estig, elsősorban a NATO-székház, a királyi palota, az amerikai nagykövetség és az európai uniós intézmények központja környékén.

Igaz, hogy tapasztalható egyfajta feszültség, de emlékeztetnék arra, hogy Belgium gyakorlott az ilyen események rendezésében. Megvannak a megfelelő struktúráink a reagálásra” – mondta Benoit Ramacker, a belga belügyi válságközpont (OCAM) szóvivője. Hozzátette, hogy nem történt olyasmi, amely miatt meg kellene emelni az országos terrorkészültség szintjét, amely így a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.