Meghalt Lord Carrington

2018.07.10. 15:26

Meghalt Lord Carrington volt brit védelmi és külügyminiszter, a NATO egykori főtitkára. Életének 100. évében, kedden érte a halál.

Peter Carington – aki bárói nevét írta Carrington formában –

  • 1970-től 1974-ig, Edward Heath konzervatív párti kormányában a védelmi miniszteri,
  • 1979 és 1982 között, Margaret Thatcher kormányában a külügyminiszteri tisztséget töltötte be,
  • 1984-től 1988-ig a NATO főtitkára volt.

Személyében az utolsó olyan politikus távozott, aki tagja volt Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök második, 1951-ben megalakult kormányának.

Ő volt Nagy-Britannia külügyminisztere, amikor Argentína 1982-ben váratlanul lerohanta a brit fennhatóságú dél-atlanti Falkland-szigeteket. Lord Carrington magára vállalt minden felelősséget a falklandi válságért, és lemondott.

2015. május 12-én a londoni Wellington laktanya kápolnájához érkező Lord Carrington volt brit külügyminiszterről, a NATO volt főtitkáráról készített képForrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Ross Tilly

Sok évvel később, egy lapinterjúban kijelentette, hogy az argentin invázió ugyanolyan hírszerzési fiaskó volt, mint amilyen a 2003-as iraki háborúhoz vezetett.

A veterán politikus 2007-ben, a falklandi háború negyedszázados évfordulóján a The Daily Telegraph című londoni konzervatív napilapnak nyilatkozva felfedte: annak idején olyan titkosszolgálati jelentéseket kapott, amelyek egyértelműen azt állították, hogy az Argentínát akkoriban uraló katonai rezsim nem készül támadásra a Falkland-szigetek ellen.Lord Carrington az interjúban kijelentette: ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem szabad kizárólag hírszerzésre építeni sarkalatos horderejű politikai döntéseket.

Hozzátette, hogy Tony Blair akkori munkáspárti brit miniszterelnök is elkövette ezt a hibát az iraki háború megindítása előtt rendelkezésére álló, később tévesnek minősült hírszerzési adatokkal.