700 ezer migráns vár arra Líbiában, hogy a csempészek Európába szállítsák őket

2018.07.10. 14:44

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) szerint nagyjából 700 ezer fekete-afrikai származású illegális bevándorló várakozhat Líbiában arra, hogy migránscsempészek Európába szállítsák őket.

Az NCA illegális bevándorlás elleni részlegének a vezetője, Tom Dowdall becslései alapján az afrikai emberkereskedelemből

a csempészeknek évente nagyjából 6 milliárd font (2 200 milliárd forint) jövedelme származik – írja a Daily Mail.

A Lifeline nevű Soros-hajó afrikai migránsokkal a fedélzetén (MTI/EPA/Felix Weiss)Forrás: MTI/EPA/Mission Lifeline/Felix Weiss

2017-ben az előző évhez képest 75%-kal nőtt az Olaszországba és Spanyolországba érkezett migránsok száma,a Törökországból Görögországba csempészettek száma pedig 47%-kal emelkedett.

Ezek a számok ugyanakkor Olaszország és Görögország esetében elmaradnak a 2015-ös csúcstól.

Mattei Salvini olasz belügyminiszter azon intézkedésének köszönhetően, hogy kitiltotta az olasz kikötőkből a Soros által finanszírozott álcivil szervezetek migráncsempész hajóit,2018 első félévében, 2017 ugyanezen időszakához képest 80%-csökkent az Itáliába érkezők száma– közölte a Breitbart.

Tavaly január 1. és július 8. között 85 197 migráns ért partot Olaszországban, idén január 1. és július 8. között pedig 16 919.

Azonban a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerint nagyjából 700 ezer fekete-afrikai várakozhat Líbiában arra, hogy migráncsempészek Európába szállítsák őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a szóvivője, Charlie Yaxley közölte:a szervezet nem ért egyet Salvini szigorú álláspontjával a migráció kérdésében.Yaxley szerint ismét engedélyezni kellene a Soros-hajók kikötését.

Azt, hogy pontosan hány illegális bevándorló tartózkodik Olaszországban, nem lehet pontosan tudni, a különböző becslések alapján a számuk 500 ezer és 700 ezer közé tehető.