Migránsokat csempésző teherhajót sem engednek kikötni az olaszok

2018.07.10. 11:28

Egy migránsokat a tengeren csempésző olasz felségjelzésű hajótól is megtagadta a kikötést Matteo Salvini belügyminiszter, aki korábban a külföldi, Soros György által finanszírozott álcivil szervezetek és a földközi-tengeri katonai műveletek hadihajóinak is megtiltotta, hogy migránsokat vigyenek Olaszországba.

Salvini nemet mondott az olasz felségjelzésű, Vos Thalassa nevű hajó kikötésére, fedélzetén 60 migránssal.

Az illegális bevándorlókat később az olasz parti őrség hajója vette a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partra Olaszországban.A következő órákban derül ki, hogy a helyi hatóságok mit kezdenek a migránscsoporttal.

Hatósági források szerint a migránsokat azért helyezték át az olasz parti őrség hajójára, mivel "magatartásukkal veszélyeztették" a Vos Thalassa legénységének biztonságát.

Danilo Toninelli, a kikötők felett rendelkező olasz infrastrukturális miniszter közlése értelmébena migránsok a Vos Thalassa elfoglalására készültek.

A Vos Thalassa egy olasz magánvállalat teherszállító hajója, amely egy földközi-tengeri francia kőolaj-fúrótorony logisztikai és biztonsági támogatását végzi.

A hajó líbiai vizeken vette a fedélzetére a migránsokat.

Az olasz belügyminiszter szerint a Vos Thalassa helytelenül járt el, mivel a mentést a már a helyszínre tartó líbiai parti őrségre kellett volna hagynia.

Matteo Salvini közösségi oldalán közölte: "Az én fellépésemnek és a kormány határozott fellépésének köszönhetően az NGO-hajók végre távol vannak az embercsempészektől, most azon dolgozom, hogy a többi, magán- vagy katonai hajó se segítse az embercsempészeket anyagi hasznuk növelésében. Kevesebb indulással kevesebb a halott a tengeren. Fenyegethetnek, de nem állok le!".

A belügyminisztérium térképet is közölt, feltüntetve, hogy az NGO-hajók jelenleg melyik földközi-tengeri kikötőben vannak.

Salvini első migrációs intézkedése a római belügyi tárca élén a Soros-hajók kitiltása volt az olaszországi kikötőkből. A római Liga kormánypárt politikusa arra hivatkozott, hogy nem Olaszországban bejegyzett, Soros György által finanszírozott álcivil szervezetek külföldi felségjelzésű hajóiról van szó, amelyek ezért Máltára, Spanyolországba és Franciaország kikötőibe is vihetik a migránsok csoportjait.

Salvini szerint a sorosista szervezetek akaratlanul vagy szándékosan az embercsempészek "cinkosaivá" válnak a migránsok fedélzetre vételével.

A belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az Eunavfor Med egyik hajója a Földközi-tengeren fel vett 106 migránst a szicíliai Messina kikötőjében tette partra.

Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese közölte, hogy támogatja Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait.

Matteo Salvini kedden a dél-olaszországi San Ferdinando sátortáborában járt, ahol afrikai idénymunkások élnek, egy részük tartózkodási engedéllyel. 

A munkások elmondták Salvininek, hogy narancsot szednek, és ládánként egy eurót keresnek.

Az olasz belügyminiszter kijelentette,

aki illegális bevándorló, annak távoznia kell Olaszországból, aki viszont szabályosan tartózkodik Olaszországban és kizsákmányolják, az számíthat az olasz hatóságok segítségére.