Eddig közel 200 áldozata van az ítéletidőnek Japánban

2018.07.11. 07:21

Abe Sindzó miniszterelnök a nyugat-japán térségét sújtó katasztrófaövezetbe látogatott.

Abe Sindzó először az egyik legtöbb kárt szenvedett Okajamaba érkezett, ahol meglátogatott egy evakuációs központot is Kurasikiben. Egyedül a város Mabicsó nevű körzetében az áradások 48 életet követeltek.

A katasztrófavédelmi hatóságok szerint még mindig több mint tízezren tartózkodtak az evakuációs központokban.

Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Daisuke Tomita

Emellett a mentőalakulatok több tízezer tagja a 33 fokos hőségben még mindig azon van, hogy átfésülje a katasztrófa sújtotta régiót a hatvan eltűnt után. Hirosimában 45 embernek veszett nyoma, Okajama városában pedig öt eltűntet keresnek továbbra is - jelentette az NHK közszolgálati televízió.

"Felmérjük az áldozatok szükségleteit és sürgetni fogjuk a mielőbbi újjáépítést" - jelentette ki a japán kormányfő. A tokiói kabinet kedden négymilliárd dollárt ígért újjáépítési célokra azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Abét heves bírálatok érték, mert múlt héten csütörtökön ünnepséget rendezett pártja parlamenti képviselőivel, miközben a meteorológiai hatóságok már figyelmeztetést adtak ki Nyugat-Japánra. Az összejövetelen jelen volt Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter, és Fumio Kisida volt külügyminiszter is, akinek választókörzetében, Hirosimában legkevesebb hatvan életet követelt az ítéletidő.