Csak egy órát tervezett a barlangban tölteni a fociedző és 12 tagú, tizenévesekből álló csapata a Tham Luang-barlangban, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint két hétre foglyul ejtette őket – mesélte az egyik kisfiú apja.

Thaiföld északi részén, Csiang Raj tartományban június 23-án, edzés után indult el a focicsapat felderíteni a barlangot, ahonnan kedden végül bonyolult és veszélyes, többnapos akcióval mind a 12 fiút és edzőjüket kimentették.
Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára– mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves kapitányának apja. 

Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Július 2-án, kilenc nappal az eltűnésük után két brit búvár találta meg a csapatot a bejárattól sok kilométerre, egy elöntött kamra sáros padkáján ülve.
Sok thaiföldi szerint a 25 éves edzőnek, Ekkapol Csantavongnak köszönhető, hogy a kilenc napot biztonságban vészelték át a 11 és 16 év közötti fiúk.

Maeszai, 2018. július 4. Az első képek a gyerekekrőlForrás: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala/-------------------

„Csöndesen ültek, nem csináltak semmit, mert sötét volt. Amikor éhesek voltak, Ek edző zseblámpájával a mennyezet cseppköveire világított” – mesélte az apa, amit a még mindig kórházban lévő fiától hallott.
A fiúk a cseppkövekről lecsurgó vizet itták, így élték túl a kilenc napot– mondták a mentésben részt vevő tengerészek.

Miután kiszabadították a gyerekeket és edzőjüket, kórházi kivizsgálás és karantén várt rájuk, azonban már találkoztatnak a családjukkal.

Forrás: AFP/HANDOUT

Egészségi állapotuk javul, már fogadhatnak látogatókat– mondta Tongcsaj Lertvilairatanapong, a hatóság képviselője.

A gyerekeket megtaláló két brit búvár egyike, John Volanthen hazatérése után a BBC-nek nyilatkozott.
„Nem vagyunk hősök. Épp az ellenkezője, amit mi csinálunk: nagy nyugalom kell hozzá, folyamatosan kalkulálunk.

De igazából a nemzetközi csapaté, mindenekelőtt a thai tengerészeké az érdem– mondta. Volanthen volt az első, akinek a hangját kilenc nap után meghallották a fiúk.

„Hányan vagytok?” – hallható a kérdés a thai tengerészek által közzétett videón, ahol látszik, amint a brit búvár lámpája végigpásztáz a csoporton. „Tizenhárman? Csodálatos!” – mondta Volanthen.