Őrizetbe vették a pakisztáni hatóságok a korrupció miatt elítélt Navaz Saríf egykori kormányfőt

Vágólapra másolva!
A pakisztáni hatóságok pénteken őrizetbe vették a korrupció miatt elítélt Navaz Saríf egykori kormányfőt és lányát, Marjam Navazt, amkor hazatértek Londonból.
Vágólapra másolva!

A volt miniszterelnök és lánya repülőgépe helyi idő szerint körülbelül este háromnegyed 9-kor érkezett meg az északkelet-pakisztáni Lahor városának repülőterére.

A hatóságok korábbi bejelentése szerint mind a volt kormányfőt, mind lányát az érkezést követően azonnal helikopterrel a fővárosba, Iszlámábádba szállítják.

Sarífot - első fokon távollétében - a múlt pénteken ítélték tíz évi börtönbüntetésre és 8 millió angol font (2,9 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére. Lánya hét évet és 2 millió fontos (730 millió forintos) pénzbüntetést kapott.

A vád szerint Saríf és családja nem tudott elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amelyekből Londonban luxusingatlanokat vásárolt, és adóbevallásában sem tüntette fel az összegeket.

Az ítélet ellen fellebbezhet, ugyanakkor bírósági tárgyalások sora vár még rá, a mostani csupán az első volt.

A helyi tájékoztatási minisztérium korábban tudatta, hogy több mint tízezer rendőrt és a félkatonai szervezetek több száz tagját helyezték magas fokú készültségbe Lahorban.

Lahorban, amely Saríf politikai bázisa, a rendőrség és a biztonsági erők a volt miniszterelnök pártjának, a Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) több száz aktivistáját vették őrizetbe, mert menetet terveztek szervezni a repülőtérre, vezetőjük fogadására.

A helyi közigazgatás lezáratta a légikikötőbe vezető utakat, hogy útját állja Saríf híveinek gyülekezését, amivel meg akarták akadályozni a politikus őrizetbe vételét.