Az olaszok befogadó országokat keresnek a Linosa közelében felvett migránsoknak

2018.07.14. 21:22

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója - közölte a kormányfői hivatal.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partra szállását Olaszországban, és a közeli Málta kormánya sem akarja őket befogadni.

Nyolc személyt, köztük egy várandós nőt és gyerekeket egészségügyi okokból Lampedusa szigetére szállítottak.

Migránsok a Földközi-tengeren. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Andreas Solaro

A többiek egy részét, 266 embert az olasz parti őrség Monte Sperone nevű hajója vette fedélzetére, több mint 170 migránst pedig a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség földközi-tengeri műveletében szolgáló Protector olasz hadihajó.

A mintegy 450 migráns egy kétszintes, húsz méter hosszú, öreg halászhajóval kelt útra a líbiai Zuarából.

Egy neve elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy Salvini telefonon egyeztetett Contéval az ügyben. A forrás szerint a migránsokat vagy elosztják más európai országokban, vagy Olaszország kapcsolatba lép Líbiával, hogy hazaküldje őket. A harmadik lehetőség az lenne, hogy a migránsok mindaddig a hajón maradnak, amíg el nem bírálják menedékkérelmüket.

Az illetékes elárulta: Conte levelet készül írni az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak és más európai vezetőknek, hogy felszólítsa őket a migránsokra vonatkozó európai alapelvek alkalmazására.

Az Olaszország és szomszédai közötti feszültség miatt további összeütközésekre lehet számítani az Európai Unión belül a kérdésben, miután a migránsok visszatoloncolásának gondolatát a jelenlegi megállapodások alapján a líbiai hatóságok sem fogadják el.A nemzetközi jog szerint nem lehet visszaküldeni a menedékkérőket olyan helyre, ahol veszélyben van az életük.

Líbia sem az ENSZ, sem az EU szerint nem biztonságos ország.

Ugyanakkor a hét elején Salvini arról győzködte az európai belügyminisztereket, hogy nyilvánítsák biztonságos helynek az észak-afrikai országot, ahová így visszaküldhetnék a migránsokat. Az osztrák, a német és a francia belügyminiszter hajlott rá, hogy elfogadja a felvetést - mondta el Salvini.

Frissítés: Conte szombat este a Facebook közösségi oldalon azt írta, Málta és Franciaország már jelentkezett, hogy befogad 50-50 embert közülük. „Ez az első fontos eredmény egy nap telefonálgatás után a 27 uniós tagállam képviselőivel. Olaszország végre meghallgatásra talált" – mondta az olasz vezető.