Évente 30 és 40 milliárd közötti összeget költ el Angela Merkel kormánya a migránsok ellátására és "integrálására". A becslések alapján egy bevándorló eltartásához 12 német adófizetőre van szükség.

2014-től napjainkig nagyjából 1,7 millió migráns kért menedékjogot Németországban.

Migránstábor a bajorországi IngolstadtbanForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Alexandra Beier

A becslések alapján a berlini kormány évente 30 és 40 milliárd eurót költ a migránsok úgynevezett integrálására, de az nem világos, hogy a nyelvtanfolyamokon és a segélyeken túl az ingyenes óvodai, illetve iskolai oktatás, valamint az állami egészségügyi rendszer költségei szereplenek-e ebben az összegben - írja a Voice of Europe.

Gerd Müller CSU-s fejlesztésekért felelős miniszter annyit közölt, hogy 1 millió migráns egy évi ellátása 30 milliárd eurójába kerül a német államnak, arról nincsenek információk, mennyibe került a maradék 700 ezer eltartása.A miniszter szerint egy bevándorló éves ellátása 30 ezer euró költséggel jár, ami havi lebontásban 2500 euró lehet.

Ez az összeg alig kevesebb egy német átlagfizetésnél, amin majdnem 3 ezer euró.

A kísérő nélküli magát kiskorúnak mondó migráns eltartása viszont ennél többe kerül, ennek költségei havonta elérhetik az 5 ezer eurót is.

Ezek alapján egy bevándorló eltartásához 12 német adófizetőre van szükség.

A hosszú távú költségek az illegális bevándorlók körében tapasztalható rendkívül magas, 75-80%-os munkanélküliségi ráta miatt sokkal többre rúghatnak. Rengetegen közülük sohasem fognak dolgozni, mivel nincs képzettségük és német nyelvtudásuk, esetleg analfabéták.