Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Babist a CTK nevű cseh hírügynökség kérdezte, hogy mit válaszolt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felhívására, aki befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnökeForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A prágai kormányfő kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténnie, s erről minden országnak szuverén módon kell döntenie. Európának jeleznie kell, hogy az illegális bevándorlás megengedhetetlen, és további emberek befogadása a problémát csak tovább bonyolítja - közölte álláspontját Babis.

Országunk semmiféle migránsokat nem fog befogadni. Az Európai Tanácsban keresztülvittük az önkéntesség elvét, és emellett továbbra is kitartunk - tudatta a miniszterelnök. Az emberek befogadása nem megoldás, ellenkezőleg, ez csak tovább nehezíti azt a problémát, amellyel Európa küszködik - tette hozzá Babis.

Hírügynökségi jelentések szerint Málta és Franciaország már jelezte, hogy befogadnának 50-50 embert.

Andrej Babis elmondta, hogy Giuseppe Conte levelét Prága is megkapta, de nem ért egyet vele.Az ilyen hozzáállás pokolba vezető út. Ez csak ösztönzést ad az embercsempészeknek, és növeli nyereségüket - véli a cseh miniszterelnök.

Migránsok Közép-Európában, SzlovéniábanForrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Szerinte az Európai Uniónak világos jelzést kell adnia, hogy az illegális migrációnak vége, és hogy az illegális migránsokat azonnal visszaküldi származási országukba. "A migránsoknak saját országukban kell segítséget nyújtanunk, Európa határain kívül, hogy egyáltalán el se induljanak az útra" - jegyezte meg Babis.

A cseh hírügynökség tudatta: Csehország álláspontja migránsügyben a visegrádi négyek közös álláspontja is.