Egyre nagyobb problémát jelent, hogy Németországban kiállított menekültigazolványokkal csalva próbálják főleg szír migránsok családtagjaikat illegálisan Németországba csempészni – írja a Bild am Sonntag című német lap.

A lapnak a hatóságok hivatalosan azt mondták, hogy ez az információ bizalmas, ezért nem adhatnak tájékoztatást, de a Bild megszerezte az erről szóló belső rendőrségi jelentést.

Szíriai migránsok a németországi FriedlandbanForrás: MTI/EPA/DPA/Swen Pförtner

A dokumentum szerint

2017-ben csak Görögországban a repülőtereken 1682 olyan esetet jegyeztek fel, amikor más menekültigazolványával visszaélve próbált valaki továbbutazni az EU másik tagállamába, az esetek 84 százalékában a csalók német iratokat mutattak be az ottani hatóságoknak.

Arról nincsenek adatok, hogy hányan nem buktak le.

2018 januárjától májusáig 1076 olyan iratot foglaltak le, melyekkel megpróbáltak visszaélni, s közülük 563-at állítottak ki a német hatóságok.

A szövetségi rendőrség ennek alapján arra következtet: folytatódni fog az a trend, hogy eredeti, német menekültigazolványokkal próbálnak meg majd emberkereskedők másokat légi úton Németországba csempészni.

A Bild újságírója kapcsolatba lépett egy 25 éves szíriai migránssal, aki maga is szívesen pénzzé tette volna papírjait. A dokumentumok vásárlói ilyenkor vagy megpróbálnak valakit becsempészni az országba, aki eléggé hasonlít az igazolványban szereplő fotóra, vagy még több pénzért továbbértékesítik a papírokat.

A rendőrség jelentése három csoportra osztja az elkövetőket; akik a saját rokonaikat akarják így Európába hozni, akik haszonszerzés céljából, de egyedüli elkövetőként akarnak valakit becsempészni és az üzletszerű tevékenységet űző embercsempészbandák.

A bizalmas rendőrségi dokumentum szerint a legtöbb ilyen visszaélést szír migránsok követik el. Menekültstátuszukat igazoló papírjukat, tartózkodási engedélyüket és egészségbiztosítási igazolványukat a legtöbbször Görögországba küldik, hogy más migránsok Németországba jöhessenek.

A lap emellett megjegyzi, hogy a migrációs válság tetőpontján, 2015-ben sok migráns hamis papírokkal érkezett Németországba, például irakiak adták ki magukat lopott papírokkal szíriainak.

A bizalmas rendőrségi összefoglaló szerint pedig Németországban a legtöbb helyen továbbra sincsenek meg a technikai feltételei annak, hogy ezeket a hamis papírokat kiszűrjék.