Egy iszlámra áttért brit nő dzsihadista terroristákat toborzott

Vágólapra másolva!
A Fehér Özvegyként elhíresült Samantha Lewthwaite az évek során dzsihadista terroristákat toborzott annak érdekében, hogy bizonyos európai turistacélpontok ellen öngyilkos merényleteket szervezzen – írja a The Sun. A tengerentúlon nagy port kavart az ügy, a brit média kiemelt figyelemmel követi az eseményeket. A történet pikantériája, hogy Lewthwaite egy fehér, brit nő, aki áttért az iszlám hitre. Európa ismét sokkban.
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés vezetői attól tartanak, hogy a médiában Fehér Özvegyként ismert brit dzsihadista nő női terroristákat toborzott annak érdekében, hogy európai turistacélpontok ellen öngyilkos merényletekkel támadásokat intézzen.

A titkosszolgálat értesülései szerint az akció kiemelt célpontjai közé tartozik Spanyolország, a Kanári-szigetek, Ciprus, Törökország és Görögország.

A Daily Star úgy tudja, a brit szolgálatoknak sikerült feltárniuk a külföldi hírszerző szervezetekkel való együttműködés során a terrorista akció előkészületeinek részleteit.

Samantha Lewthwaite eredetileg a buckinghamshire-i Aylesbury-ből származik, és már korábban is több ponton kapcsolódott több, terrorista cselekményekhez. Az iszlám vallásra áttért Fehér Özvegy egyes információk szerint számos terrorista támadást vezetett Kelet-Afrikában, ahol az al-Shabaab dzsihadista csoporttal működött együtt. Sokat mondó, hogy férje, az a Jermaine Lindsay, aki öngyilkos merénylete során 26 embert ölt meg a londoni metróban 2005. július 7-én.

A Daily Star állítása szerint 30 terroristát vett maga köré, hogy megtanítsa nekik, hogyan kell bombát készíteni, hogy aztán a megfelelő pillanatban terrorakciókat tudjanak végrehajtani.

Egy neve elhallgatását kérő forrás a következőket mondta a lapnak:

  • „Egy ilyen – népszerű üdülőhelyen elkövetett – támadás jelentős hatással lehet a turizmusra.”
  • „Ezt láthattuk Észak-Afrikában és Egyiptomban is, ahol ezeknek az akcióknak a hatására a turizmus gyakorlatilag halott lett.”
  • „A Fehér Özvegy utálja Nagy-Britanniát és mindazt, amit a Nyugat képvisel.”
  • „Az iszlám hitre áttért nő teljesen hátat fordított a hazájának és előző életének.”
  • „Rengeteg terroristát vett a szárnyai alá azért, mert azt szeretné, ha minél több fehér ember térne át az iszlámra.”
  • „Nagyon sok női szélsőségest győzött meg arról, hogy ahhoz, hogy az iszlám igazi szolgálóivá váljanak, fel kell áldozni az életüket.”

Lewthwaite tinédzser korában tért át az iszlám vallásra egy muszlim fiú hatására.

Később feleségül ment a jamaicai születésű Lindsay-hez, akit chaten keresztül ismert meg. A dzsihadista brit nő első körben elítélte férjének, Lindsay-nek az öngyilkos merényletét, azonban a történtek után gyorsan eltűnt a nyilvánosság elől. Úgy tartják, hogy a négygyerekes anyuka Dél-Afrikába menekült, ahol találkozott Habib Ghani bombakészítővel. Feltételezhetően ezt követően Ghani mutatta be a Fehér Özvegyet az al-Shabaab szélsőséges iszlám csoport tagjainak.

Miért térhetett át egy brit nő az iszlámra, és tagadhatta meg a hazáját?

Pontosan nem lehet tudni, hogy mi játszódott le a Fehér Özvegy fejében, amikor áttérve az iszlám hitre megtagadta hazáját, és tömeggyilkosságokat igyekezett szervezni, de minden bizonnyal az iszlám tételeiben kell keresni a válasz. A Korán kimondja, hogy halála után a paradicsomba jut az a muszlim, aki „öl és megölik Allah útján”. Majd így folytatja:

Több terrorcselekmény, és annak utóeseményei is azt támasztották alá, hogy ezek a tételek a dzsihadista muszlimok fő motivációi.

A Ṣaḥiḥ al-Bukhari pedig úgy rendelkezik „vagy övé lesz a hadizsákmány, ha életben marad a harc során”. A hadizsákmány szó egyértelműen arra utal, hogy legkevésbé sem „spirituális küzdelemről”, hanem

valódi háborúról van szó.

A dzsihadistáknak, hátramaradó családtagjainak pedig magas státuszuk van a muszlim közösségekben.